Scuderia Ferrari nu va avea un pilot favorit in 2011. Desi Felipe Massa a avut un sezon 2010 dezamagitor, echipa italiana a decis sa ii ofere sanse egale cu cele ale coechipierului sau, Fernando Alonso, pilot ce s-a luptat la titlu pana in ultima cursa din acest an. Luca di Montezemolo, presedintele Ferrari, a declarat insa ca pe parcursul sezonului, in functie de evolutia pilotilor, ar putea interveni o ierarhie, Scuderia fiind gata sa foloseasca si ordinele de echipa, care, incepand cu 2011, vor fi permise.

Ordinele de echipa, permise din 2011Foto: Reuters

"Daca voi crede ca unul din pilotii mei nu are posibilitatea sa castige titlul mondial, atunci lucrurile se schimba. Eu vreau doi piloti care sa se lupte pentru titlu. Nu vreau sa am o persoana frustrata inca din prima cursa deoarece stie ca are mai putina putere. Cursele poti fi imprevizibile", a declarat Montezemolo, citat de L'Equipe.

Presedintele Ferrari nu a exclus insa ca din a doua jumatate a sezonului sa apeleze din nou la ordinele de echipa: "Ceea ce este important este ca pilotii sa se inteleaga si sa se ajute cand este nevoie. Desigur, in a doua jumatate a sezonului trebuie sa fim pregatiti pentru orice eventualitate, dar in prima parte a sezonului este in interesul echipei ca ambii piloti sa fie pe picior de egalitate".

In acest sezon, Ferrari a fost amendata cu 100.000 de dolari pentru ca a folosit ordinele de echipa, Massa cedandu-i primul loc in Marele Premiu al Germaniei lui Alonso, insa Montezemolo apara tactica folosita: "In prima cursa, aceasta manevra ar fi fost ridicola, in a treia la fel, dar la Hockenheim totul era clar ca lumina zilei deoarece Felipe nu era la fel de rapid ca Fernando".

Ordinele de echipa, care din 2011 vor fi permise, nu au fost insa folosite cu succes tot timpul de Ferrari. Presedintele Scuderiei marturiseste ca au gresit in MP al Austriei din 2002, cand i-au ordonat lui Rubens Barrichello sa-l lase sa castige pe Michael Schumacher: "Acea decizie a fost luata prea devreme, dar dupa cum este si deviza noastra, castigam impreuna, pierdem impreuna".