Pilotii din Formula 1 vor fi aspru pedepsiti in urmatorul sezon pentru comportament nesportiv sau periculos, se arata in Regulamentul sportiv si tehnic pentru 2011, facut public luni de catre Federatia Internationala de Automobilism (FIA). Potrivit noilor reglementari, comisarii curselor vor avea mai multa putere de decizie, putand chiar sa suspende un pilot de la un Mare Premiu. De asemenea, forul international a impus si un "program de lucru" pentru mecanicii echipelor din Formula 1.

Modificari in Formula 1Foto: AGERPRES

Dupa ce vineri Consiliul Mondial al Sporturilor cu Motor (WMSC) s-a intrunit pentru a aproba o serie de modificari in Formula 1, printre care si introducerea unor motoare "verzi" incepand cu 2013, FIA a publicat luni Regulamentul pentru sezonul 2011.

In 2010, Michael Schumacher a fost sanctionat pentru comportament nesportiv in cursa de la Hungaroring, dupa ce l-a impiedicat pe Rubens Barrichello sa-l depaseasca, fiind aproape de a-l trimite pe brazilian in zidul de protectie. Incepand de anul viitor insa, pilotii nu vor avea voie sa faca mai mult de o schimbare de directie in momentul in care incearca sa isi apere pozitia: "Manevrele de natura sa impiedice alti piloti, cum ar fi mai mult de o schimbare de directie pentru a-si apara pozitia, aglomerarea deliberata a unei masini dincolo de marginea pistei sau orice alte schimbari anormale de directie, nu sunt permise".

Pilotii ar trebui, de asemenea, sa nu paraseasca pista, asa cum au facut anumiti piloti in acest sezon, in incercarea de a obtine un avantaj. "Pilotii trebuie sa stea pe pista tot timpul. Liniile albe ce definesc pista sunt considerate parte a pistei, insa nu si bordurile. Se va considera ca un pilot a parasit pista daca nicio parte a monopostului nu ramane in contact cu pista. Daca o masina paraseste pista, indiferent de motiv, poate reintra pe circuit atunci cand este in siguranta si nu obtine vreun avantaj", se arata in noul Regulament.

De asemenea, pilotii din coada plutonului trebuie sa permita masinilor mai rapide sa le depaseasca la prima ocazie posibila. Orice pilot ce ignora steagurile albastre ce indica faptul ca o masina mai lenta ar trebui sa permita depasirea, va fi anchetat de comisari.

Inainte, comisarii puteau impune sanctiuni ca un drive-through, penalitati de timp sau sa-i retrogradeze un anumit numar de locuri pe grila de start pe piloti. Din 2011, comisarii vor putea chiar sa ii excluda din clasamentul cursei respective sau sa-i suspende pentru urmatorul Mare Premiu.

FIA planuieste sa introduca si un program de lucru pentru personalul echipelor la cursele de F1. Astfel, mecanicii nu vor mai avea voie sa lucreze intre orele 24:00 - 06:00 inaintea antrenamentelor de vineri si intre 01:00 - 07:00 inaintea antrenamentelor de sambata. Fiecare echipa va avea dreptul la patru exceptii de la regula in decursul unui sezon.

Click aici pentru a citi Regulamentul Formulei 1 pentru sezonul 2011.