Ferrari a dat cu piciorul titlului mondial F1 in ultima cursa a sezonului, adoptand o strategie ce s-a dovedit a fi cea mai proasta posibila. Cu ochii pe Mark Webber, Scuderia Ferrari a fost tinuta in sah de rusul Vitaly Petrov, Alonso fiind incapabil sa-l depaseasca pe pilotul de la Renault. Ferrari isi recunoaste greseala, in timp ce marii castigatori din acest sezon, Red Bull, neaga faptul ca l-au folosit pe Webber drept momeala, pentru a-i pacali pe italieni.

Fernando Alonso (Ferrari)Foto: Reuters

Mark Webber si- a schimbat pneurile in turul al 12-lea, iar Ferrari si-a chemat pilotii la boxe dupa patru tururi. La intoarcerea pe pista, Alonso a reusit sa iasa in fata lui Webber, insa nu a reusit sa il depaseasca pe debutantul Petrov, stand in spatele rusului 40 de tururi.

"Dupa finalul cursei e intotdeauna usor sa vezi cea mai buna strategie. Daca nu ne opream, Webber probabil ne-ar fi depasit, daca opream recuperam in fata lui Webber, dar ii lasam pe Petrov si Rosberg in fata, asa ca a fost o decizie dificila. A fost greu: am pierdut o pozitie la start, iar dupa am vazut cateva probleme la pneurile soft. Webber a intrat la boxe si noi am incercat sa recuperam. A fost dificil sa il depasesc pe Petrov. Renault este foarte rapid si a fost o cursa frustranta in spatele lui. Am incercat sa-l depasesc o data si el se apara de parca ar fi fost ultimul tur al ultimei curse din campionat si ambii ne luptam pentru titlu. A fost foarte agresiv, dar a pilotat bine, nu a facut greseli. Pana la urma acesta este sportul, cateodata castigi, altadata pierzi", a declarat marele perdant al cursei de la Abu Dhabi, Fernando Alonso.

Dupa cursa, camerele video l-au surprins pe Alonso ridicand pumnul furios la Vitaly Petrov, insa rusul nu se crede vinovat cu nimic: "Am avut o lupta lunga cu Fernando, dar masina s-a comportat bine si am fost capabil sa controlez situatia. Eu doar mi-am facut treaba. Daca incerca vreo manevra, atunci n-as fi vrut sa fac vreun accident, dar nu s-a ajuns la asta. Am venit aici sa lupt si sa ma intrec cu orice pilot. Am aratat acum ca pot sa lupt".

Daca Alonso si-a aparat echipa, sustinand ca a fost greu sa adopte strategia corecta, brazilianul Felipe Massa a invinut echipa: "Cursa nu a fost buna. Nu a fost o strategie buna sa oprim atat de devreme. Pneurile erau intr-o conditie rezonabila. Eram in spatele tuturor masinilor care au oprit in timp ce safety car-ul era pe pista. Acesta a fost lucrul cel mai important in intreaga cursa, nu doar pentru mine, ci si pentru Fernando si Mark Webber. Era imposibil sa depasim".

Dietrich Mateschitz, patronul Red Bull, a tinut sa infirme zvonurile precum ca echipa sa l-a folosit pe Webber drept momeala, pentru a le distrage atentia celor de la Ferrari: "Toata lumea crede ca asa ceva (n.r. intrarea lui Webber la boxe mai devreme) a fost facuta intentionat, dar nu e ceva ce am planuit".

Ferrari si-a recunoscut vina in ceea ce priveste alegerea strategiei, insa analizand intregul sezon au obtinut un bilat pozitiv:

Stefano Domenicai, directorul echipei Ferrari: "Suntem dezamagiti pentru ca am fost atat de aproape de titlu, insa am vazut cum ne-a scapat printre degete. Am luat o decizie gresita in ceea ce priveste strategia, din trei motive: am marcat un rival cu doua masini, am fost ingrijorati in mod nejustificat de uzura pneurilor soft si nu am luat in considerare dificultatea depasirii masinilor de pe pista. Acum nu mai are rost sa discutam despre . Indiferent daca suntem castigatori sau invinsi, noi facem totul impreuna ca o echipa. Aceasta a fost probabil cea mai proasta cursa a sezonului, dar cand pierzi titlul cu o diferenta atat de mica iti dai seama ca titlul nu a fost pierdut doar aici. Acum trebuie sa tinem fruntea sus: suntem Ferrari, ceea ce inseamna ca suntem condamnati sa castigam. Il felicit si pe Vettel. A avut cea mai rapida masina si la sfarsit el a fost cel mai bun, iar clasamentul arata lucrul acesta".

Chris Dyer, inginer-sef Ferrari: "Suntem la pamant acum. Am avut masina, echipa si pilotul cu care sa castigam titlul, dar nu am reusit sa-l obtinem din cauza unei greseli de strategie. In acest moment nu mai e loc de scuze. Ne-am concentrat prea mult pe ceea ce facea Mark, am fost prinsi in trafic si acest lucru ne-a costat titlul. Putem spune ca ne-am indreptat atentia prea mult spre ceea ce era in spatele nostru si am uitat sa ne uitam si la ceea ce era in nasul nostru. E pacat pentru ca doare foarte mult sa pierzi in acest fel".

Luca di Montezemolo, presedinte Ferrari: "Aveam toate conditiile pentru a castiga titlul, dar lucrurile nu au mers in favoarea noastra. Rezultatul de la Abu Dhabi nu anuleaza insa tot ceea ce am obtint in acest sezon. Fernando a avut un sezon extraordinar, si-a demonstrat puterea si determinarea, a fost intotdeauna de echipa si a avut o contributie exceptionala. Vom avea nevoie de ceva timp pentru a trece peste aceasta dezamagire, dar trebuie sa tinem capul sus si sa fim mandri de ceea ce am reusit".

Analizand primul sau an la Ferrari, Fernando Alonso s-a declarat multumit: "A fost un an foarte bun. Pentru mine, dupa doi ani dificili in care m-am luptat pentru un loc in Q3, sa revin cu victorii si sa lupt pentru campionat in ultima cursa e ceva extraordinar. Am intrecut nume mari la numarul de curse castigate, ca Niki Lauda, Juan Fangio. Pentru mine e minunat si sunt sigur ca alaturi de aceasta echipa e posibil sa ne luptam la titlu si in sezonul urmator. Asa ca sunt foarte fericit".