Mercedes a anuntat oficial, in cursul zilei de luni, ca a achizitionat 75,1% din actiunile BrawnGP, noua echipa formata urmand sa poarte numele de Mercedes GP, informeaza AFP. Aceasta mutare a constructorului german pune practic capat colaborarii cu McLaren.

Ceea ce se specula inca din vara anului in curs s-a intamplat la jumatatea lui noiembrie: Mercedes si-a creat propria echipa de Formula 1, germanii urmand sa intrerupa colaborarea cu McLaren.

"Incepand din 2010 Mercedes va avea propria sa echipa sub numele Mercedes GP", a precizat Dieter Zetsche, directorul general al Mercedes-Benz.

In momentul de faza, germanii detin 40% din actiunile de la McLaren, dar partenerul britanic va prelua participatia pana la finalul lui 2010.

De ce a renuntat Mercedes la McLaren?

Constructorul german detine 40% din McLaren, iar costurile pentru un singur sezon din Marele Circ erau de aproximativ 100 de milioane de euro. Pe o vreme in care criza economica ii afecteaza chiar si pe cei mai puternici, Mercedes a hotarat ca este timpul sa aiba o echipa numai a ei, si nu doar sa fie partener.

Prin achizitia BrawnGP, Mercedes a dat practic lovitura, preluand o echipa destul de ieftina si care, in plus, a reusit chiar in primul an de existenta sa castige atat titlul la constructori cat si pe cel de la piloti.

Afacerea este una in cel mai pur stil nemtesc, Mercedes ajungand prin aceasta achizitie sa-si reduca costurile cu aproximativ 25%. In acest moment, implicarea germanilor este mai directa ca niciodata, iar eficienta creste simtitor.

In doar doua sezoane, echipa Honda s-a transformat in BrawnGP, iar acum in Mercedes GP. Mutarea consfinteste practic disparitia echipei McLaren Mercedes.

In actualele conditii, McLaren va deveni 100% independenta incepand cu sezonul 2012 al Marelui Circ, iar britanicii au anuntat ca Mercedes va furniza motoare pentru echipa pana in 2015, cu toate ca nu va mai fi partener.

De asemenea, echipa se va numi McLaren Mercedes pana la finalul lui 2011, team-ul urmand sa aiba si aceleasi culori, argintiu si rosu.