Asa-zisul "raliu" din jurul Casei Poporului - curse contand pentru campionatul FIA GT - nu se va mai tine la Bucuresti anul acesta, ci pe circuitul Hungaroring de la Budapesta, anunta site-ul FIA GT. Organizatorul Bucharest Ring da vina pe Primaria Capitalei care nu si-ar fi respectat partea de contract.

Cursa care trebuia sa se tina intre 7 si 9 august in Bucuresti va fi mutata pentru intervalul 29 - 30 august pe circuitul Hungaroring din Budapesta, data urmand a fi supusa validarii la consiliul FIA World Motor din 22 iunie. FIA mai noteaza ca etapa se va transforma, cursele de o ora adaptate unui circuit stradal urmand sa tina acum doua ore, in formatul clasic al unui circuit de motorsport.

Organizatorii explica intr-un comunicat pe site-ul FIA. "In 2006 compania Bucharest Ring S.R.L a semnat cu municipalitatea orasului Bucuresti un contract in baza caruia avea dreptul sa organizeze si sa promoveze competitia pana in 2015 (...) Competitia a fost un succes in 2007 si 2008, dar in ciuda contractului existent, municipalitatea orasului Bucuresti nu s-a achitat de obligatiile care prevedeau ca trebuie sa permita companiei Bucharest Ring sa organizeze Bucharest City Challenge si in 2009", spune compania.

Organizatorii spun ca nu au alta optiune decat sa anuleze evenimentul, dat fiind ca Primaria nu si-a respectat obligatiile.

Evenimentul auto a starnit multe controverse, in special legate de blocarea indelungata a circulatiei cu multe zile inainte de curse. In plus, a existat o permanenta disputa intre cine urma sa organizeze cursa. Astfel, primele doua editii au fost organizate de Bucharest Ring firma neamtului Hartmut Beyer, care insa a fost puternic contestat de Nicolae Serbu, care sustine ca detine patentul pentru cursa in cauza.

Miza organizarii unei astfel de competitii o reprezinta sumele de bani atrase de la sponsori precum OMV, Vodafone sau Pepsi. Pentru editiile din 2007 si 2008 organizatorii au beneficiat de sponsorizari in valoare de 30 de milioane de euro.

Evenimentul cataogat in mod gresit de multi ca fiind raliu, a suparat multi bucuresteni din cauza restrictiilor de circulatie. In plus, au ramas de pomina imaginile cu cainele patrunzand pe pista, iar anul trecut s-a facut si o petitie online pentru interzicerea evenimentului.

Totusi, au fost si voci care considerau ca evenimentul este o ocazie ideala pentru ca Bucurestiul sa devina mai cunoscut pe plan international, sa atraga turisti si invitati de marca.