Pe fondul retragerii echipei Honda din Formula 1, presedintele FIA, Max Mosley accelereaza luarea deciziei introducerii motorului unic. Mosley a declarat ca este deja in negocieri avansate cu Cosworth, o companie britanica specializata in producerea de motoare pentru automobile de mare performanta.

Presedintele FIA, Max Mosley a prezentat tuturor echipelor o oferta drastica, mai putin costisitoare, cu privire la motorul unic, prezentat de Cosworth: "Am analizat oferta si suntem in momentul de fata in negocieri exclusive cu Cosworth. Costurile pentru fiecare echipa, ce va alege aceasta optiune, vor scadea semnificativ. Aceste diminuari ale costurilor se bazeaza exclusiv pe perspectiva ca cel putin patru echipe vor semna un acord ce include un suport tehnic complet la toate cursele si testele oficiale, pentru mai mult de 30.000 de km".

Chiar daca majoritatea echipelor s-a aratat impotriva introducerii motorului unic, Mosley a clarificat ca echipele nu vor fi constranse sa foloseasca motorul unic, daca nu vor. Dar, in acelasi timp, le va fi interzis sa aiba motoare mai performante decat cel standard. "Echipele care isi construiesc singure motoarele vor fi insa constranse sa foloseasca transmisia XT", a declarat Mosley.

Echipele au timp sa ia o decizie pana pe 11 decembrie. In comunicatul oficial de pe site-ul oficial, FIA scrie ca anuntul retragerii echipei Honda a confirmat necesitatea reducerii costurilor. "Criza economica mondiala nu a facut decat sa inrautateasca o situatie deja critica. Prin urmare, FIA invita FOTA (Formula One Teams Association) sa faca un efort pentru a reduce costurile".