Decizia Federatiei Internationale de Automobilism (FIA) de a introduce motorul unic din 2010 il face pe Fernando Alonso sa se gandeasca la retragere. Aceasta schimbare este vazuta de pilotul de la Renault ca un regres, nu ca o modalitate de a reduce costurile din Formula 1. "Aprobarea acestui lucru va fi picatura care umple paharul. In momentul in care vor decide uniformizarea motoarelor, voi incepe sa ma gandesc la retragerea din Formula 1".

Fernando Alonso a participat la un eveniment caritabil organizat de unul dintre sponsorii echipei sale, la Madrid, in cadrul caruia a declarat ca standardizarea motoarelor inseamna debutul declinului F1: "In 2005, am mers cu un motor v10 de 1000 cai putere, ceea ce era incantator pentru piloti: un motor dus pana la limite. Astazi vom zice adio monoposturilor evoluate, in schimbul unor monoposturi fara asistenta electronica, care sa semene cu cele din trecut".

Federatia Internationala de Automobilism a anuntat in octombrie ca doreste sa schimbe anumite reguli si sa impuna un motor unic tuturor echipelor, masura care vine din nevoia de a reduce costurile. Ferrari si Toyota au declarat deja ca se vor retrage din F1, daca asemenea schimbari vor avea loc.

Incantat de schimbarile pentru 2009: introducerea pneurilor slick si a KERS (sistemul de recuperare a energiei cinetice), Fernando Alonso a declarat ca se va bate din nou pentru titlul de campion mondial: "Nu pot sa incep un campionat fara sa ma gandesc la faptul ca il voi castiga. Telul meu si al echipei mele este de a aduce titlul. Este un obiectiv foarte clar".