Ultima cursa de anul acesta ii provoaca emotii coechipierului lui Valentino Rossi. La Valencia, Jorge Lorenzo ar putea castiga titlul "Rookie of the Year" (debutantul anului). In urma abandonului din Malaezia, Lorenzo a pierdut ,insa, cursa pentru ocuparea locului al treilea. "Bineinteles ca este putin trist ca nu ma mai lupt pentru locul trei in campionat. Dar inca mai pot sa fiu debutantul anului si spre asta tintesc. Este foarte important pentru mine si pentru echipa mea", a declarat spaniolul de la Fiat Yamaha.

Contracandidatul lui Lorenzo pentru obtinerea acestui titlu este italianul Andrea Dovizioso. Sositi amandoi la inceputul acestui an de la clasa 250cc, ambii se lupta pentru debutantul anului. Avand in vedere situatia din clasament, spaniolul e cel mai aproape de acest titlu. Inainte de ultima cursa, Lorenzo ocupa locul 4 in clasamentul general, cu 182 puncte, iar Andrea Dovizioso locul 5, cu 161 puncte.

Desi ultima cursa e la el acasa, in Spania, Lorenzo nu a castigat niciodata aici: "Nu am cel mai bun record la Valencia. Nu am castigat niciodata cursa, desi am fost al doilea in 2005. Dar am amintiri placute deoarece in 2006 am castigat la Valencia titlul mondial la 250cc".

In acest sezon de MotoGP, Jorge Lorenzo a castigat o singura cursa (in Portugalia), in trei curse a ocupat pozitia secunda, de doua ori a fost pe ultima treapta a podiumului, de trei ori a terminat pe locul 4, de doua ori locul 6, o singura data locul 10, de patru ori nu a reusit sa termine cursa si o singura data nu a luat startul competitiei. Andrea Dovizioso nu a castigat niciodata in sezonul acesta primele doua locuri.