Președintele Curții Europene de Justiție a suspendat miercuri o parte din sancțiunile legate de războiul din Ucraina împotriva pilotului rus Nikita Mazepin, permițându-i acestuia să concureze în Formula 1, a aflat joi AFP de la unul dintre avocații săi.

Dmitri Mazepin si fiul sau Nikita, alaturi de Putin si alti oficiali de la MoscovaFoto: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia Images

Ordinul, emis în așteptarea unei decizii pe fond, îi permite acestuia să se deplaseze în Uniunea Europeană pentru a încerca să semneze un contract cu o echipă și, dacă reușește, să participe la orice competiție automobilistică, inclusiv F1, pe teritoriul european.

Nikita Mazepin a fost înlăturat de la echipa de Formula 1 Haas după invazia rusă în Ucraina, iar la începutul lunii martie 2022 a fost adăugat pe lista personalităților rusești sancționate de UE, alături de tatăl său, oligarhul Dmitri Mazepin, proprietarul și directorul general al producătorului de produse chimice Uralchem.

UE a considerat că Nikita Mazepin este „legat de un om de afaceri influent (tatăl său) care activează în sectoare economice care constituie o sursă substanțială de venit” pentru Rusia.

Dmitri Mazepin a sprijinit cariera de pilot a fiului său încă de la începutul acesteia. În 2021, Nikita Mazepin s-a alăturat echipei Haas F1, sosind cu un sponsor inedit pentru echipă: grupul rus Uralkali, la care Dmitri Mazepin este acționar prin intermediul Uralchem.

După invazia rusă în Ucraina, americanii de la Haas rupseseră parteneriatul cu Uralkali.

Ordinul nu-i permite lui Mazepin să concureze pentru o echipă legată de tatăl său sau pentru cineva sancționat de UE.

„În cazul unei recrutări” în F1 sau în alte sporturi cu motor care se desfășoară pe teritoriul european, Nikita Mazepin „trebuie să se angajeze să concureze sub un steag neutru și să semneze angajamentul pilotului cerut de Federația Internațională de Automobilism în acest scop”, se arată în ordin.

„Sunt foarte mulțumit de această decizie, care îmi dă speranța de a-mi relua cariera profesională în competițiile auto internaționale”, a reacționat Mazepin pentru AFP. „Voi face tot posibilul să recuperez timpul pierdut și aștept cu nerăbdare să mă alătur sportului pe care îl iubesc, căruia i-am dedicat viața”, a adăugat el.

Anturajul său a salutat o decizie „rară”.