Inginerul Mauro Forghieri, designer de mașini de Formula 1 și director tehnic al Scuderiei Ferrari în epoca de aur a titlurilor lui Niki Lauda, a murit miercuri la vârsta de 87 de ani. Sub conducerea sa, Ferrari a câștigat șapte titluri.

Mauro ForghieriFoto: Photo4 / LaPresse / Profimedia

Părintele Ferrari 312, mașina campionului Niki Lauda

Colaborator apropiat al lui Enzo Ferrari, Forghieri condus departamentul tehnic pentru mașini de curse, introducând elemente tehnice noi care au inovat industria automobilistică, scrie Gazetta dello Sport.

Începând cu anul 1966, inginerul italian a proiectat seria Ferrari 312, din care făcea parte mașina condusă de Niki Lauda, dar și primul motor turbo al constructorului de la Maranello.

Epoca de aur a Ferrari sub conducerea lui Mauro Forghieri

Sub conducerea sa, între 1962-1984, Ferrari a obținut victoria în 54 de mari premii, patru titluri mondiale ale piloților (John Surtees 1964, Niki Lauda 1975 și 1977 și Jody Scheckter 1979), dar și șapte titluri la constructori în Formula 1.

În 1987, Forghieri a părăsit Ferrari pentru Lamborghini, iar apoi Bugatti, păstrând mereu caracterul inovator care i-a caracterizat cariera.

Omagiat de Ferrari ca legendă

La dispariția sa, Scuderia Ferrari a ținut să-i aducă un ultim. omagiu. „Legendele nu mor niciodată. A fost o onoare să scriem istorie împreună. Ferrari și întreaga lume a sportului cu motor nu te vor uita niciodată”.