FIA (Federația Internațională de Automobilism) a propus un acord echipei RedBull, găsită vinovată de nerespectarea plafonului bugetar.

Max VerstappenFoto: ANP / ddp USA / Profimedia

RedBull va suferi din partea FIA o penalitate financiară sau una sportivă

Echipa austriacă este singura găsită vinovată de o „încălcare minoră” a regulamentului din Formula 1. Vorbim despre mai puțin de 5%, în condițiile în care plafonul bugetar este de 145 de milioane de euro.

Suma cu care RedBull ar fi depășit plafonul este de 7.25 milioane de euro.

Detaliile acordului propus de FIA sunt (cel puțin deocamdată) confidențiale, dar conform regulamentului există două variante: o penalitate financiară sau una sportivă.

Dacă totuși RedBull nu-și va recunoaște vinovăția și va respinge acordul propus de FIA, atunci cazul va fi automat analizat de o comisie de arbitraj.

În actualul sezon, RedBull este sigură matematic de titlul de la piloți, acolo unde Max Verstappen este campion mondial pentru al doilea an consecutiv.

De asemenea, echipa austriacă se află pe primul loc și la constructori, titlul fiind doar o chestiune de timp (RedBull are 619 puncte, iar Scuderia Ferrari are 454).

Ultima dată când RedBull a câștigat titlul la constructori a fost în 2013, atunci când piloții echipei erau Sebastian Vettel și Mark Webber.

Până la finalul sezonului 2022 din Formula 1 mai sunt patru Mari Premii de disputat: SUA (23 octombrie), Mexic (30 octombrie), Brazilia (13 noiembrie) și Abu Dhabi (20 noiembrie).