Marele Premiu al Japoniei a fost oprit în turul al treilea din cauza ploii torențiale, iar Pierre Gasly a fost aproape de o tragedie la Suzuka. Pilotul francez al echipei AlphaTauri a trecut cu viteză pe lângă un tractor intrat pe pistă în momentul în care monoposturile rulau sub Safety Car.

Pierre GaslyFoto: Philip FONG / AFP / Profimedia

Formula 1: Max Verstappen, campion mondial pentru a doua oară - Victorie în MP al Japoniei

Gasly (26 de ani), care a lovit un panou de sponsorizare dislocat în urma unui accident suferit în primul tur de Carlos Sainz (Ferrari), intrase la boxe pentru o nouă aripă față și încerca să recupereze distanța față de restul plutonului.

Imaginile au arătat cum panourile luminoase de pe marginea pistei au trecut de la galben la roșu, chiar înainte ca Gasly să treacă pe lângă vehiculul de recuperare.

Comisarii au declarat că vor investiga incidentul, Gasly fiind cercetat pentru depășirea vitezei în condiții de steag roșu.

„Dumnezeule! Ce!? Ce e asta!? De ce e tractorul ăsta pe circuit? Am trecut pe lângă el. Este inadmisibil, amintiți-vă ce s-a întâmplat! Nu îmi vine să cred! Puteam să mor!” - Pierre Gasly, la radioul echipei AlphaTauri.

Jules Bianchi a murit după un accident suferit în 2014 la Suzuka

Pe 5 octombrie 2014, Jules Bianchi a pierdut controlul monopostului Marussia în timpul Marelui Premiu al Japoniei. Condițiile erau de pistă umedă și vizibilitate redusă, iar Bianchi a lovit la 126 km/h un utilaj de remorcare prezent pe marginea circuitului.

Conform unui raport al FIA, Bianchi nu a încetinit suficient în zona respectivă, a pierdut controlul monopostului și a lovit violent respectivul utilaj. Pilotul francez a murit la nouă luni distanță de la accidentul suferit pe circuitul de la Suzuka

Duminică, mai mulți piloți au reacționat și i-au tras la răspundere pe organizatori.

„Cum de s-a întâmplat asta? Am pierdut o viață în această situație cu ani în urmă. Ne riscăm viețile, mai ales în condiții ca acestea. Vrem să concurăm. Dar acest lucru... inacceptabil” - Lando Norris (McLaren) pe Twitter.

„Tot nu știu de ce continuăm să riscăm, în aceste condiții, să avem un tractor pe pistă. Oricum aveai de gând să îl semnalizezi cu steagul roșu, așa că de ce să riști?” - Carlos Sainz pentru Sky Sports.

„Cred că trebuie să discutăm despre un tractor pe pistă ... putem fi scurți: acest lucru NU trebuie să se întâmple, băieți” - fostul pilot austriac Alex Wurz, președintele Asociației Piloților de Grand Prix.