Piloții din Rusia și Belarus vor putea participa la competițiile organizate de Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA).

Pilotul rus Nikita MazepinFoto: Florent Gooden/DPPI/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

A șaptea zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Anunțul îl vizează direct pe Nikita Mazepin, singurul pilot rus din Formula 1, transmite AFP.

"Nicio competiţie internaţională nu va avea loc în Rusia şi în Belarus, până la noi ordine" şi "niciun drapel/simbol sau imn al Rusiei/Belarus nu va fi folosit în competiţiile internaţionale până la noi ordine" - FIA.

Forul a explicat că acţionează "în conformitate cu recomandările Comitetului Internaţional Olimpic" după invazia rusă în Ucraina.

"Piloţii, concurenţii individuali şi oficialii ruşi/belaruşi nu vor participa la competiţii internaţionale decât cu titlu neutru şi sub 'drapelul FIA', sub rezerva unui angajament specific şi a respectării principiilor păcii şi neutralităţii politice a FIA, şi asta până la noi ordine", se mai precizează în comunicatul Federaţiei Internaţionale, citat de Agerpres.

FIA a oficializat, totodată, "anularea" Marelui Premiu al Rusiei, care urma să aibă loc pe 25 septembrie 2022, o decizie anunţată deja de Formula 1, promotorul campionatului.

Viitor incert pentru rusul Nikita Mazepin în Formula 1

Viitorul pilotului Nikita Mazepin (Haas) în Formula 1 rămâne însă incert, fiind legat în special de soarta parteneriatului dintre echipa Haas şi sponsorul său principal, grupul rus Uralkali, specializat în potasiu.

Nikita Mazepin (22 ani), care a ajuns anul trecut în Formula 1 ca pilot "plătitor", este fiul miliardarului Dmitri Mazepin, directorul neexecutiv al Uralkali, care a devenit în acelaşi moment sponsorul principal al echipei americane Haas.

Vinerea trecută, în ultima zi a testelor din presezon desfăşurate la Barcelona, Haas a eliminat culorile grupului Uralkali, similare cu ale drapelului Rusiei, pe care le poartă de obicei pe monoposturile sale.

O decizie privind parteneriatul pe termen lung dintre cele două părţi urmează să fie luată în cursul acestei săptămâni.

Te-ar putea interesa și:

Încă o sancțiune pe plan sportiv pentru Rusia: Nu va mai găzdui CM volei masculin 2022

Un jucător ucrainean al echipei Zenit Sankt Petersburg a refuzat să joace în ultima etapă de campionat din Rusia

Mesajul controversat al unui fost campion mondial rus la box: Motivul pentru care Vladimir Putin a invadat Ucraina

Reacția rusoaicei Anastasia Potapova, după ce ucraineanca Elina Svitolina a refuzat să joace împotriva ei la WTA Monterrey