Echipa de Formula 1 Mercedes a anunţat că a pus capăt cu efect imediat contractului de sponsorizare încheiat cu firma Kingspan, după ce s-a confruntat cu reacţii negative săptămâna trecută, informează motorsport.com.

Mercedes Formula 1 TeamFoto: mercedes-amg-f1.com

Mercedes a ales firma Kingspan ca nou partener înainte de Marele Premiu al Arabiei Saudite, care a avut loc week-end-ul trecut, dar s-a confruntat cu proteste din cauza implicării companiei în dezastrul Turnului Grenfell.

Izolaţia Kingspan a fost unul dintre produsele care a fost folosit în exteriorul turnului, iar rolul acestuia în tragedia care a ucis 72 de oameni este investigat într-o anchetă.

Grupul de presiune Grenfell United, format din supravieţuitori şi membri îndoliaţi ai familiilor victimelor, i-a scris şefului echipei Mercedes F1, Toto Wolff, pentru a-şi exprima dezgustul faţă de contractul de sponsorizare cu Kingspan.

Michael Gove, ministrul în guvernul britanic, i-a scris, de asemenea, o scrisoare deschisă lui Wolff, îndemnându-l să reconsidere acordul şi avertizându-l că guvernul britanic ar putea schimba regulile de publicitate pentru sportul cu motor.

Wolff a sugerat încă de sâmbătă că Mercedes şi-ar putea reevalua înţelegerea cu Kingspan, apoi echipa a anunţat, miercuri, înainte de finala sezonului de la Abu Dhabi, că acordul a fost reziliat de comun acord.

"Echipa Mercedes-AMG Petronas F1 şi Kingspan au anunţat, astăzi, că au convenit de comun acord să pună capăt parteneriatului lor.

Anunţat săptămâna trecută, noul parteneriat a cooptat Kingspan să prezideze un nou grup de lucru al echipei, pentru sustenabilitate, care urmărea să ofere reduceri ale emisiilor de carbon prin soluţii de vârf durabile din punct de vedere ecologic pentru viitorul campus al echipei.

Cu toate acestea, ambele părţi au concluzionat ulterior că nu este adecvat ca parteneriatul să avanseze în momentul actual, în ciuda impactului său pozitiv preconizat şi, prin urmare, am convenit că acesta va fi întrerupt cu efect imediat", se arată într-un comunicat al Mercedes.

În propriul comunicat, compania Kingspan a arătat că este "profund conştientă de sensibilităţile ridicate în ultimele zile" şi, prin urmare, a convenit de comun acord cu Mercedes că nu este potrivit să continue parteneriatul.

Kingspan a decis, de asemenea, să răspundă la unele dintre reacţiile cu care s-a confruntat, precizând că "nu a avut niciun rol în renovarea Turnului Grenfell” şi că filiala sa de materiale de izolaţie din Marea Britanie este "un participant principal la ancheta Grenfell Tower şi sprijină pe deplin activitatea importantă a anchetei”.

"Condamnăm în cei mai fermi termeni posibili comportamentul total inacceptabil şi e-mailurile care au apărut pe parcursul procesului de anchetă.

Ne-am cerut sincer scuze pentru aceste acţiuni ale unui mic grup de angajaţi ai companiei noastre Kingspan Insulation UK. Acest lucru nu reflectă în niciun caz cultura sau valorile lui Kingspan", a adăugat comunicatul.

Grenfell United consideră că Mercedes "a făcut ceea ce trebuie", disociindu-se de Kingspan.

"Cu dreptatea încă atât de departe, aceşti paşi mici ne încurajează să continuăm să luptăm”, se arată într-un mesaj al grupului, pe Twitter.

La 14 iunie 2017, un incendiu a izbucnit în toiul nopţii în bucătăria unui apartament de la etajul al patrulea al Grenfell Tower, de la un frigider defect.

Flăcările au devorat rapid imobilul cu 24 de etaje, iar locuitorii din cartier au văzut, neputincioşi, zeci de rezidenţi rămânând prizonierii sinistrului. Tragedia s-a soldat cu 72 de morţi şi cu peste 150 de persoane rănite.

Poliţia a stabilit că focul pornit de la frigiderul defect a fost propagat cu repeziciune de plăcile cu care era izolat imobilul şi care nu corespundeau normelor în vigoare, informează News.ro.