Valtteri Bottas, pilotul finlandez al echipei Mercedes, a fost cel mai rapid în calificările pentru cursa de sprint din cadrul Marelui Premiu al Italiei, de la Monza, şi va pleca sâmbătă din pole position, potrivit AFP.

Valtteri BottasFoto: ACTIVE PICTURES/Pool/Steve Etherington / profimedia.com / Profimedia

Rezultatele probei de sprint vor stabili ordinea pe grila de start la cursa propriu-zisă ce va avea loc duminică, informează Agerpres.

Bottas a fost cronometrat în 1:19.555, urmat de Hamilton (1:19.651) şi de Verstappen (1:19.966).

În prima rundă a calificărilor au fost eliminaţi 5 piloţi: rusul Nikita Mazepin (Haas-Ferrari), polonezul Robert Kubica (Alfa Romeo), germanul Mick Schumacher (Haas), japonezul Yuki Tsunoda (AlphaTauri) şi canadianul Nicholas Latifi (Williams).

După a doua rundă a calificărilor au ieşit britanicul George Russell (Williams), cei doi piloţi ai echipei Alpine (francezul Esteban Ocon şi spaniolul Fernando Alonso) şi cei ai lui Aston Martin-Mercedes (canadianul Lance Stroll şi germanul Sebastian Vettel).

După cum se ştie, Marele Premiu al Italiei, pe circuitul de la Monza, găzduieşte a doua cursă de sprint din Formula 1, după ce acest format experimental şi-a făcut debutul în acest an cu ocazia MP al Marii Britanii de la Silverstone.

Marele Premiu al Italiei va fi urmat de cele ale Rusiei, Turciei şi Japoniei, după care Formula 1 va ajunge pe continentul american, pentru ca sezonul să se încheie în Orientul Mijlociu.

Cursa italiană de sprint va avea 100 km. Un tur al circuitului de la Monza are 5,793 km, astfel că este de aşteptat ca a doua cursă de sprint să aibă 18 tururi pe acest circuit.

Vineri, la Monza, a avut loc şi prima sesiune de antrenamente libere, urmată de calificările pentru cursa de sprint. Sâmbătă, o a doua sesiune de antrenamente libere va avea loc de la ora 13:00, iar cursa de sprint se va disputa de la 16:30.

Cursa de sprint va stabili poziţiile pe grila de start pentru Marele Premiu şi le va atribui puncte (3, 2 şi 1) primilor trei clasaţi. Duminică, MP va începe la 15:00 (ora Italiei).

La Silverstone, olandezul Max Verstappen a câştigat prima cursă de sprint din istoria F1.