Marele Premiu al Belgiei a fost anulat după ce a fost amânat în mai multe rânduri din cauza ploii. Primii trei clasați, Max Verstappen (Red Bull Racing), George Russell (Williams) și Lewis Hamilton (Mercedes), au avut parte chiar și de premiere, dar britanicul în vârstă de 36 de ani s-a arătat dezamăgit de gestionarea cursei.

Lewis HamiltonFoto: Dppi/Antonin Vincent / Zuma Press / Profimedia

Comisarii FIA au decis după aproximativ trei ore jumătate de întârzieri să nu mai reia cursa. Cu toate acestea, Max Verstappen (Red Bull Racing), George Russel (Williams) și Lewis Hamilton (Mercedes), primii trei clasați, au avut parte de premiere, chiar dacă nu a mai avut loc cursa. Piloții au primit și puncte în clasament.

Septuplul campion mondial Lewis Hamilton i-a acuzat pe administratorii Formulei 1 că au forţat parcurgerea a două tururi în spatele maşinii de siguranţă pentru a putea considera că grand prix-ul belgian a avut loc, aşa cum prevede regulamentul sportiv.

Pilotul susține că decizia ca Marele Premiu să aibă loc s-a luat și pentru ca administratorii să nu riște să piardă taxa pe care o plăteşte organizatorul de la Spa pentru a ţine Grand Prix-ul.

"Sunt dezamăgit pentru fani. Nu avem control asupra condiţiilor meteorologice şi îmi place să concurez pe ploaie, dar astăzi a fost vorba despre ceva mai important. Spectatorii au rămas acolo şi încă mai aveau energie, dar cursa lor a fost furată şi merită să-şi primească banii înapoi.

Banii vorbesc! Decizia de a efectua două tururi a fost un scenariu financiar. Aşa, toată lumea îşi ia banii şi cred că şi fanii trebuie să-i primească înapoi, pentru că, din nefericire, nu au văzut cursa pe care ar fi trebuit să o vadă şi pentru care au plătit. Este o ruşine să nu poţi concura în ziua de luni",a spus Hamilton, la microfonul Sky.

Britanicul a continuat răfuiala cu administratorii F1 şi pe reţelele de socializare.

"Astăzi a fost o farsă şi singurii oameni care au pierdut au fost fanii care au plătit bani buni pentru a ne urmări concurând. Bineînţeles că nu poţi face nimic în legătură cu vremea, dar avem echipamente sofisticate care să ne spună ce se întâmplă şi a fost clar că vremea nu avea să ne lase.

Am fost trimişi pe pistă dintr-un singur motiv. Două tururi în spatele maşinii de siguranţă, fără posibilitatea de a câştiga sau pierde un loc sau de a oferi divertisment fanilor, asta nu este o cursă. Ar fi trebuit să renunţăm la asta, să nu-i supunem pe piloţi riscurilor şi, cel mai important, fanii, care sunt inima sportului nostru, trebuie să-şi primească banii înapoi. Astăzi nu a existat niciun moment în care am fi putut să concurăm”, a scris el pe Instagram.

Întrebat de motorsport.com dacă faptul că nu ar fi fost îndeplinite condiţiile unei curse ar fi avut un impact asupra acordului cu organizatorul MP al Belgiei, CEO Formula 1, Stefano Domenicali, a negat: "Nu, nu. Când aud că a existat o discuţie comercială în spatele acestui lucru, este total neadevărat, pentru că atunci când vorbim despre curse, există responsabilitate, acesta este un proces clar şi aceste lucruri nu sunt deloc conectate".

Întrebat şi dacă F1 primeşte taxa totală fără o cursă, el a adăugat: "Absolut. De aceea am spus că este greşit a considera că a fost ceva legat de o implicaţie comercială”.

Directorul cursei Michael Masi a declarat că monoposturile au fost trimise a doua oară pe pistă "pentru a vedea care sunt condiţiile". Directorul executiv al McLaren Racing, Zak Brown, a adăugat că este nevoie de soluții mai bune în astfel de condiții.

Filmul evenimentelor de la Marele Premiu al Belgiei

Grand prix-ul belgian a fost oprit, duminică, prima dată, după două tururi de încălzire, din cauza ploii abundente care a căzut la Spa-Francorchamps.

În turul de formare a grilei, de aşezare a monoposturilor pe grilă, mexicanul Sergio Perez (Red Bull) a pierdut controlul monopostului său şi a lovit barierele de protecţie ale pistei.

Startul era programat la ora 16:00, dar ploaia a continuat să cadă abundent şi astfel a fost amânat până la 16:25.

Monoposturile au plecat în turul de încălzire în spatele maşinii de securitate şi au efectat cu greu un tur de pistă. Vizibilitatea era aproape de zero, din cauza coloanelor de apă ridicate de maşini, dar şi a ceţii de pe unele sectoare.

Maşinile au mai efectuat un tur, fără ca startul să se fi dat, apoi comisarii FIA au decis să oprească grand prix-ul belgian cu steagul roşu, iar piloţii au revenit pe linia boxelor, unde au aşteptat aproape trei ore reluarea cursei.

Ploaia s-a mai domolit şi comisarii FIA au decis ca grand prix-ul să se dispute, într-o variantă scurtată însă, de numai o oră.

Cursa s-a reluat la ora 19:17, cu monoposturile rulând în spatele safety car-ului.

Perez, clasat pe locul 7 în calificări, a pornit şi el în coada plutonului, după ce mecanicii au avut timp suficient să repare avariile suferite de maşina Red Bull.

După mai puţin de zece minute, în care s-a rulat în spatele safety-car-ului, cu vizibilitate foarte redusă, comisarii FIA au oprit a doua oară marele premiu din Ardeni şi piloţii au revenit pe linia boxelor, potrivit News.ro.

Comisarii FIA au decis după aproximativ trei ore jumătate de întârzieri să nu mai reia cursa. Max Verstappen (Red Bull Racing), George Russel (Williams) și Lewis Hamilton (Mercedes), au fost primii trei clasați, având parte și de o premiere. În urma Grand Prix-ului, s-au primit și puncte în clasament.

Clasamentul punctelor obținute la Grand Prix-ul din Belgia:

1. Max Verstappen (12.5 puncte)

2. George Russell (9)

3. Lewis Hamilton (7.5)

4. Daniel Ricciardo (6)

5. Sebastian Vettel (5)

6. Pierre Gasly (4)

7. Esteban Ocon (3)

8. Charles Leclerc (2)

9. Nicholas Latifi (1)

10. Carlos Sainz (0.5).

Formula 1: Marele Premiu al Belgiei, anulat din cauza vremii nefavorabile - Festivitatea de premiere a avut loc