Marele Premiu al Belgiei a fost anulat după ce a fost amânat în mai multe rânduri din cauza ploii. Chiar dacă spectacolul de pe pistă a lipsit, primii trei clasați, Max Verstappen (Red Bull Racing), George Russell (Williams) și Lewis Hamilton (Mercedes), au avut parte de premiere și se vor primi puncte în clasament.

Formula 1 logoFoto: DPPI/Florent Gooden/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Grand prix-ul belgian a fost oprit, duminică, prima dată, după două tururi de încălzire, din cauza ploii abundente care a căzut la Spa-Francorchamps.

În turul de formare a grilei, de aşezare a monoposturilor pe grilă, mexicanul Sergio Perez (Red Bull) a pierdut controlul monopostului său şi a lovit barierele de protecţie ale pistei.

Startul era programat la ora 16:00, dar ploaia a continuat să cadă abundent şi astfel a fost amânat până la 16:25.

Monoposturile au plecat în turul de încălzire în spatele maşinii de securitate şi au efectat cu greu un tur de pistă. Vizibilitatea era aproape de zero, din cauza coloanelor de apă ridicate de maşini, dar şi a ceţii de pe unele sectoare.

Maşinile au mai efectuat un tur, fără ca startul să se fi dat, apoi comisarii FIA au decis să oprească grand prix-ul belgian cu steagul roşu, iar piloţii au revenit pe linia boxelor, unde au aşteptat aproape trei ore reluarea cursei.

Ploaia s-a mai domolit şi comisarii FIA au decis ca grand prix-ul să se dispute, într-o variantă scurtată însă, de numai o oră.

Cursa s-a reluat la ora 19:17, cu monoposturile rulând în spatele safety car-ului.

Perez, clasat pe locul 7 în calificări, a pornit şi el în coada plutonului, după ce mecanicii au avut timp suficient să repare avariile suferite de maşina Red Bull.

După mai puţin de zece minute, în care s-a rulat în spatele safety-car-ului, cu vizibilitate foarte redusă, comisarii FIA au oprit a doua oară marele premiu din Ardeni şi piloţii au revenit pe linia boxelor, potrivit News.ro.

Comisarii FIA au decis după aproximativ trei ore jumătate de întârzieri să nu mai reia cursa. Cu toate acestea, Max Verstappen (Red Bull Racing), George Russel (Williams) și Lewis Hamilton (Mercedes), primii trei clasați, au avut parte de premiere, chiar dacă nu a mai avut loc cursa.

Piloții vor primi și puncte în clasament.

A fost primul podiul al echipei Williams (prin George Russell) din 2017 și până acum și prima clasare pe podium din cariera pilotului britanic.

Săptămâna viitoare, Marele Premiu al F1 va avea loc în Olanda.

Clasamentul piloților (primii cinci):

1. Lewis Hamilton (202.5 puncte)

2. Max Verstappen (199.5)

3. Lando Norris (113)

4. Valtteri Bottas (108)

5. Sergio Perez (104)

Clasamentul punctelor obținute la Grand Prix-ul din Belgia:

1. Max Verstappen (12.5 puncte)

2. George Russell (9)

3. Lewis Hamilton (7.5)

4. Daniel Ricciardo (6)

5. Sebastian Vettel (5)

6. Pierre Gasly (4)

7. Esteban Ocon (3)

8. Charles Leclerc (2)

9. Nicholas Latifi (1)

10. Carlos Sainz (0.5)