Honda şi Red Bull au anunţat că vor face tot posibilul pentru a repara motorul monopostului pilotat de olandezul Max Verstappen, avariat în primul tur al Grand Prix-ului de Formula 1 al Marii Britanii, după un accident cu Lewis Hamilton.

Max VerstappenFoto: DPPI/Joao Filipe/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Conform lui Toyoharu Tanabe, directorul tehnic al Honda, citat de cotidianul L'Equipe, primele analize ale motorului, după transportarea acestuia la uzina de la Milton Keynes, dau speranţă motoristului nipon că se va putea salva unitatea de putere. Acesta a suferit un şoc lateral-spate, iar primele imagini ale şasiului monopostului RB16B nu păreau optimiste în privinţa supravieţuirii motorului, care va fi expediat în Japonia pentru o inspecţie minuţioasă.

"Am crezut în primă fază că sunt multe pagube, dar în realitate, se pare că situaţia este mai puţin gravă decât am estimat", a precizat Tanabe.

"Dar pentru a fi siguri, va trebui să analizăm motorul şi deci îl trimitem la Sakura, la service-ul de competiţie al Honda pentru analizarea fiecărei componente", a adăugat directorul tehnic al Honda.

Dacă motorul, al doilea din acest sezon pentru Verstappen, este declarat nereparabil, actualul lider al Campionatului Mondial al piloţilor nu mai are dreptul decât la un singur propulsor până la finele sezonului. El ar putea astfel primi o penalitate de zece locuri în cazul în care va schimba încă o dată motorul până la finele sezonului.

O altă consecinţă pentru echipa Red Bull o reprezintă costul reparaţiilor şi fabricarea unor noi elemente pentru a reconstrui monopostul lui Verstappen, având impact asupra bugetului echipei, care s-ar putea să fie nevoită să compenseze aceste costuri suplimentare cu sacrificarea altor posturi de dezvoltare.

La Silverstone, după un start uluitor, în care Verstappen a plecat din pole position, britanicul Lewis Hamilton a încercat să treacă în frunte, dar l-a acroşat pe olandez în timpul unei manevre de depăşire, pilotul lui Red Bull ajungând în barierele de securitate, fără posibilitatea de a mai continua cursa, informează Agerpres.