Pilotul britanic Lewis Hamilton a fost victima unor atacuri rasiste pe rețelele de socializare după incidentul în care l-a scos din cursă pe Max Verstappen la Silverstone.

HotNews.roFoto: Hotnews

Considerat că ar fi provocat intenţionat accidentul pentru a-l scoate din cursă pe principalul său adversar la titlul mondial, Hamilton a fost ţinta atacurilor rasiste pe reţelele de socializare. Unii utilizatori s-au ferit să scrie mesaje rasiste, dar au postat emoticoane reprezentând gorile sau alte maimuţe.

În replică, şefii Formulei 1 şi ai echipei Mercedes au condamnat cu tărie abuzul rasist la care Lewis Hamilton a fost supus pe reţelele de socializare după controversatul Marele Premiu al Marii Britanii.

"În timpul şi după Marele Premiu al Marii Britanii de ieri, Lewis Hamilton a fost supus la multiple cazuri de abuz rasist pe reţelele de socializare în urma unei coliziuni în cursă. Formula 1, FIA şi echipa Mercedes-AMG Petronas F1 condamnă acest comportament în cei mai puternici termeni posibili. Aceşti oameni nu îşi au locul în sportul nostru şi îndemnăm ca persoanele responsabile să fie trase la răspundere pentru acţiunile lor. Formula 1, FIA, piloţii şi echipele lucrează pentru a construi un sport mai divers şi mai integrant, iar astfel de cazuri inacceptabile de abuz online trebuie evidenţiate şi eliminate", se arată într-un comunicat.

Hamilton însuşi a catalogat recent drept "dezgustător” abuzul rasist similar care fusese îndreptat către trei fotbalişti ai naţionalei Angliei după ratarea unor lovituri de departajare în finala Euro 2020, pierdută din acest motiv în faţa Italiei, pe Stadionul Wembley.

"Abuzul rasist pe reţelele de socializare împotriva jucătorilor noştri după meciul de ieri este inacceptabil. Acest tip de ignoranţă trebuie oprit. Toleranţa şi respectul pentru jucătorii de culoare nu ar trebui să fie condiţionate. Umanitatea noastră nu ar trebui să fie condiţionată", a scris Hamilton, un militant activ al mişcării Black Lives Matter, după finala Euro-2020.

Verstappen a fost transportat la spital, duminică, după accidentul suferit în primul tur al Marelui Premiu al Marii Britanii.

Maşina pilotului de 23 de ani a fost atinsă de Mercedes-ul lui Lewis Hamilton la intrarea în virajul de mare viteză Copse şi a fost proiectată în barierele de protecţie. Potrivit şefului Red Bull, Christian Horner, Verstappen a suferit un "impact de 51G" cu barierele formate din cauciucuri.

Cursa a fost oprită cu steagul roşu, iar mai târziu lui Hamilton i s-a acordat o penalizare de 10 secunde de către comisarii FIA pentru rolul său în accident.

Căzut la un moment dat de pe locul 2 pe 5, după ce a efectuat penalizarea, Hamilton a reuşit o recuperare spectaculoasă şi l-a întrecut în ultimele tururi, în ovaţiile numerosului public din tribune, pe liderul din acel moment al cursei, monegascul Charles Leclerc de la Ferrari.

După cursă, Lewis Hamilton a declarat că nu consideră că îi datorează scuze pilotului olandez și că penalizarea primită este nedreaptă.

Cu victoria de duminică, Hamilton se apropie la doar opt puncte de Verstappen, în funtea clasamentului general al piloţilor.