​Britanicul Max Mosley, președinte al Federației Internaționale de Automobilism (FIA) în perioada 1993-2009 (trei mandate) a murit, luni, la vârsta de 81 de ani, a anunțat Bernie Ecclestone, fostul șef al Formulei 1.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Max a fost ca un membru al familiei mele, eram ca nişte fraţi. Într-un fel sunt uşurat pentru că suferă de prea mult timp", a declarat Ecclestone (90 de ani).

Figură proeminentă în motorsport, Max Mosley a contribuit mult la modernizarea Formula 1, scrie La Stampa.

Mosley, fiul cel mai mic al lui Oswald Mosley, liderul mişcării fasciste britanice din anii 1930, a fost pilot de curse şi avocat înainte de a deveni preşedinte al FIA, în 1993.

La 30 martie 2008 a fost implicat într-un scandal sexual declanşat de ziarul englez News of the World, care a publicat câteva cadre preluate dintr-un videoclip de 5 ore în care Mosley a fost văzut participând la o orgie cu prostituate în uniforme naziste.

Din cauza scandalului, Mosley a fost nevoit să amâne decizia de a rămâne în fruntea FIA, care apoi, pe 3 iunie, s-a pronunţat în favoarea menţinerii poziţiei sale cu 103 voturi "pentru", 55 "împotrivă", 7 abţineri şi 4 voturi nule.

În 24 iulie 2008 o instanţă britanică a condamnat ziarul „News of the World” să plătească 60.000 de lire sterline drept despăgubire pentru încălcarea vieţii private a persoanelor implicate. Între timp, Mosley s-a angajat într-o bătălie legală împotriva Google pentru a elimina urmele imaginilor şi videoclipurilor.

La 24 iunie 2009, el a anunţat că nu va mai candida pentru funcţia de preşedinte al FIA. Locul i-a fost luat de CEO al Ferrari, Jean Todt, informează Mediafax.