Românul Emanuel Gyenes s-a clasat pe locul 33 la categoria moto în prologul Raliului Dakar ediţia 2021, desfăşurat sâmbătă la Jeddah (Arabia Saudită) şi încheiat cu victoria campionului en titre, americanul Ricky Brabec, informează Agerpres.

Foto:

Gyenes (36 de ani), pilotul echipei Autonet Motorcycle Team, concurează pe o motocicletă KTM, la fel ca şi la ediţia de anul trecut a cursei, având ca obiectiv clasarea pe podium la Malle Moto, după ce anul trecut a terminat învingător la această clasă, precum şi o poziţie în top 30 în clasamentul general.

Bikerul sătmărean, aflat la cea de-a 11-a sa participare la Raliul Dakar, a fost cronometrat în 7 minute 04 secunde pe cei 11 km ai prologului de la Jeddah, în care cel mai rapid s-a dovedit Ricky Brabec (6 min 01 sec), urmat de spaniolul Joan Barreda Bort (6 min 07 sec), ambii pe motociclete Honda, în timp ce pe poziţia a treia a fost ocupată de australianul Daniel Sanders, pilotul echipei oficiale a KTM (6 min 14 sec).

Categoria auto

Pilotul qatarian Nasser Al-Attiyah (Toyota), triplu câştigător al Raliului Dakar (2011, 2015, 2019) a semnat cel mai bun timp al prologului ediţiei 2021 a acestei curse, la categoria auto, sâmbătă la Jeddah, pe ţărmul Mării Roşii, scrie Agerpres.

Pe traseele nisipoase din Arabia Saudită, Al-Attiyah a parcurs cei 11 km ai cronometraţi din totalul de 129 km ai prologului în 5 minute şi 48 de secunde, timp similar cu cel al sud-africanului Brian Baragwanath. Cei doi i-au devansat cu opt secunde pe sauditul Yazed Al Rajhi şi cu 12 secunde pe polonezul Jakub Przygonski.

Spaniolul Carlos Sainz, câştigătorul ediţiei de anul trecut al cursei, s-a clasat doar pe locul 28, la o diferenţă de 36 secunde faţă de învingător.

Categoria SSV

Echipajul românesc compus din Claudiu Barbu şi Marius Lupu (Transcarpatic Rally Team) a ocupat locul 36 la categoria SSV în prologul ediţiei 2021 a Raliului Dakar, conform site-ului oficial al competiţiei.

Barbu şi Lupu, care participă la Raliul Dakar cu un ''special service vehicle'' marca Polaris, au fost înregistraţi în 8 min 06 secunde pe cei 11 km cronometraţi din totalul de 129 km ai prologului, timp identic cu cel al echipajului francez Benoit Lepietre/Aurelie Sifferlen, aflat pe locul 35.

Primul a trecut linia de sosire echipajul americano-brazilian compus din Austin Jones şi Gustavo Gugelmin (6 min 43 sec), urmat la trei secunde de brazilienii Reinaldo Varela/Maykel Justo şi la patru secunde de echipajul Saleh Alsaf (Arabia Saudită)/Oriol Vidal Montijano (Spania).

Până în data de 15 ianuarie, participanţii la Raliul Dakar 2021 vor parcurge un traseu total de 7.646 km prin Arabia Saudită, sub forma unei bucle cu startul şi finişul la Jeddah, din care 4.767 km vor fi cronometraţi.

Prologul de sâmbătă, noutatea celei de-a 43-a ediţii a celebrului raliu-raid, va stabili ordinea de start în prima etapă, programată duminică între Jeddah şi Bisha, în lungime totală de 622 km, incluzând 227 km de probe speciale.