Raliul Cataloniei, a 13-a şi penultima etapă din Campionatul Mondial de Raliuri (WRC), s-a încheiat cu victoria belgianului Thierry Neuville (Hyundai), în timp ce estonianul Ott Tanak (Toyota) a devenit în premieră campion mondial, detronându-l pe francezul Sebastien Ogier (Citroen), câştigătorul ultimelor şase ediţii ale WRC, scrie AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Când a rămas de disputat doar Raliul Australiei (14-17 noiembrie) în care mai sunt de pus în joc 30 de puncte, Tanak nu mai poate fi ajuns în clasamentul piloţilor.

Clasat pe locul 2 în Raliul Cataloniei şi învingător în Power Stage (ES17), estonianul are un avans de 36 de puncte faţă de Neuville şi de 46 de puncte faţă de Ogier, ce a încheiat pe locul 8.

Neuville a încheiat cu timpul de 3 h 07 min 39 sec 6/10, urmat pe podium de Tanak, la 17.2, şi de spaniolul Dani Sordo (Hyundai), la 17.6.

Echipajul românesc Simone Tempestini/Sergiu Itu (Hyundai I20 R5), care a câştigat în weekend-ul trecut un nou titlu naţional, a abandonat duminică, după ce sâmbătă se afla pe locul 25. În clasamentul la WRC2, Tempestini şi Itu ocupă locul 16.

Este pentru prima oară în ultimii 16 ani când titlul mondial nu-i revine unui francez cu prenumele Sebastien, după domnia lui Loeb (2004-2012) şi cea a lui Ogier (2013-2018).

Graţie succesului lui Neuville şi locului 3 ocupat de Sordo, Hyundai şi-a mărit avansul în clasamentul constructorilor, de la 8 la 18 puncte.

Loeb, câştigătorul de anul trecut al Raliului Cataloniei, a terminat al patrulea.