Raliul Dakar 2008 a fost anulat cu o zi inaintea plecarii din Lisabona, din cauza amenintarilor teroriste venite din partea celulelor Al Qaeda de pe teritoriul Mauritaniei. Organizatorii competitiei trebuie sa faca fata unui val consistent de critici; in afara deciziei de anulare (luata in premiera pentru o cursa cu o traditie de 50 de ani), acestia trebuie sa explice si de ce nu au avut pregatit un plan B, in cazul in care ar fi avut de infruntat situatii de acest gen.

"Singurul plan B viabil era sa ii suim pe toti in avion la Lisabona si sa ii ducem pe calea aerului pina in Dakar", a fost raspunsul oficialilor ASO, organizatori ai raliului Dakar.

Pentru a atenua socul disparitiei acestei competitii, in care erau inscrisi peste 500 de concurenti, fusesera angajate sume imense de bani si o mare cantitate de tehnologie, ASO cauta organizarea unei curse de consolare, in luna mai; Romania va figura pe traseul acestui rally-raid, conform informatiilor provenite din anturajul organizatorilor, cursa fiind estimata sa dureze 7 zile si sa cuprinda etape in Ungaria, Romania, Bulgaria, Turcia.