Unul dintre cei mai mari piloti din istoria Formulei 1, triplul campion mondial Jack Brabham s-a stins din viata in aceasta dimineata la varsta de 88 de ani. Fostul pilot australian a decedat in timp ce lua micul dejun la el acasa cu sotia sa Margaret. In timp ce modul in care a murit a fost unul pasnic, viata sa a fost una plina de aventuri si realizari.

Jack BrabhamFoto: youtube.com

Cariera sa in Formula 1 a inceput in 1955 in momentul in care si-a cumparat un Cooper pentru a participa in cursele din Europa. Pe parcursul unei curse de la Snetterton, ce nu a contat pentru clasamentul campionatului mondial, Brabham s-a batut cu Sir Stirling Moss pentru ultima treapta a podiumului si desi nu a reusit sa-l infranga pe britanic, acest moment a fost unul de cotitura in cariera sa, deoarece a demonstrat ca poate sa se bata de la egal la egal cu pilotii de top.

In 1959 echipa Cooper a primit pentru prima oara motoare de 2.5 litri fata de vechile motoare de 2 litri, avantaj ce i-a adus lui Jack prima victorie pe strazile din Monte Carlo dupa abandonurile lui Jean Behra si Stirling Moss. O serie de alte podiumuri si o victorie in Marele Premiu al Marii Britanii i-au adus primul titlu mondial celui supranumit "Black Jack", devenind astfel primul campion mondial Australian.

In sezonul urmator Brabham a ajutat la dezvoltarea noului monopost Cooper T53 impreuna cu detinatorul echipei, iar acest parteneriat s-a dovedit a fi unul castigator. Jack a castigat 5 curse consecutive dupa introducerea noii masini si titlul mondial in sezonul 1960.

Apoi s-a trecut la motoare de 1.5 litri, iar Cooper a fost in urma cu dezvoltarea, fiind surclasati de competitia ce avea la dispozitie motoare Ferrari si Porsche. Sezonul 1961 avea sa fie ultimul sezon pentru echipa lui John Cooper, Jack infiintandu-si propria echipa pentru care avea sa piloteze in sezoanele urmatoare.

Primii ani au fost dificili pentru echipa Brabham, care a castigat prima cursa abia in 1965 prin intermediul lui Dan Gurney. In sezonul 1966 insa Jack a castigat din nou titlul mondial pentru a 3-a oara, la o distanta de 6 ani fata de precedentul. Australianul a ramas pana in ziua de azi singurul pilot care a castigat titlul mondial intr-o masina care sa ii poarte numele.

Jack Brabham

Jack Brabham

Foto: Captura Youtube.comIn 1967 Brabham a pierdut titlul mondial in fata coechipierului sau Denny Hulme uin ciuda a 2 victorii si a unor performante bune de-a lungul sezonului, iar dupa 2 alte sezoane dezamagitoare, Brabham a obtinut ultima vicotrie in Marele Premiu al Africii de Sud in 1970.

In urma retragerii sale din activitate la sfarsitul sezonului 1970, Brabham a continuat sa isi conduca echipa, contribuind la cele doua titluri mondiale ale lui Neslon Piquet din 1981 si 1983. De-asemenea echipa Brabham este cunoscuta si ca fiind echipa ce a introdus "masina cu elice" din 1978.

Brabham a fost cunoscut de-a lungul vietii ca unul dintre cei mai talentati piloti din istorie, avand o mentalitate orientata numai in jurul motorsportului. Este unul dintre putinii piloti care au avut succes ca si conducator de echipa dupa retragerea din competitie si este unul dintre cei doar 8 piloti care au castigat 3 sau mai multe titluri mondiale din istoria Formulei 1.