“In aceasta seara va avea loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice Londra 2012. Romania va concura cu cea mai mare echipa paralimpica de pana acum, o echipa aproape de doua ori mai mare decat cea de la Beijing de acum patru ani, la cele mai mari Jocuri Paralimpice organizate vreodata, pentru care s-au vandut peste doua milioane de bilete”, a declarat excelenta sa Martin Harris, ambasador al Marii Britanii la Bucuresti intr-o postare pe blog.

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la BucurestiFoto: Hotnews

Am inceput sa sarbatorim mai devreme in Bucuresti, alaturi de sportivii de la Comitetul National Paralimpic, in inima Centrului Vechi al Bucurestiului, in Piata Sf. Anton. Ne-am bucurat de muzica, de fotbal si de street-dance alaturi de prietenii nostri de la scoala 136 din cartierul Ferentari, iar totul a fost cu adevarat in spiritul Jocurilor de la Londra - sa facem sportul disponibil pentru toata lumea, fie ca este pentru relaxare sau pentru forma fizica, si sa il transformam intr-o sarbatoare a abilitatilor individuale.

Am fost impresionat de dedicarea sportivilor paralimpici romani, de dorinta lor de a-si impartasi talentul si de a transmite priceperea lor urmatoarei generatii, dar si de dorinta lor de a-si depasi dizabilitatile si de a juca un rol important in societate.

Atitudinile vis-a-vis de acest subiect al dizabilitatii s-au schimbat dramatic de la primele jocuri dedicate atletilor paralimpici, care au avut loc dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial la spitalul Stoke Mandeville din Londra. Sunt mandru ca britanici, cum este si presedinta Comitetului Paralimpic Roman, Sally Wood Lamont, au facut atat de multe pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati din Romania. Au ramas multe lucruri de facut, cum ar fi crearea mai multor centre sportive accesibile atletilor cu dizabilitati si sper ca Jocurile Paralimpice de la Londra si medaliile aduse de sportivii romani sa inspire si mai mult progres pentru viitor.