Canoistii au stricat planul de retragere al Amiralului
Astepta ca macar unul dintre elevii sai sa reuseasca sa-i implineasca visul. Le-a dezvaluit acestora secretele canoei, sport pe care l-a insusit mai bine ca oricine altcineva, dar nu a putut sa le dea si din indarjirea si ambitia cu care sportivul Patzaichin aborda competitiile. A ramas in istorie cursa de la Munchen, din calificarile probei de canoe 1, in care Amiralul a trecut linia de sosire lopatand mai mult de 500 de metri cu pagaia rupta.
Atunci a obtinut dreptul de a evolua in recalificari, pe care le-a castigat fara emotii, asa cum a facut apoi in semifinale si in finala. Patzaichin a participat ca sportiv la cinci editii consecutive ale Jocurilor Olimpice (1968-1984), unde a cucerit nu mai putin de patru medalii de aur si trei de argint. Alte cinci Olimpiade le-a bifat ca tehnician, perioada in care a obtinut 2 medlii de aur si patru de bronz.
La Beijing, isi pusese mari sperante in Florin Mironcic, Ciprian Popa, Niculae Flocea, Iosif Chirila si Andrei Cuculici. “Tandemul Chirila-Cuculici este in progres vizibil si are sanse reale la medalii. La fel si Popa cu Flocea (n.r. – Nicolae Flocea si Constantin Popa, la canoe 2 – 1.000 m).
"Poate mai greu o sa-i fie lui Mironcic la canoe simplu, dar asta nu insemna ca nu intra in lupta pentru medalii”, spunea antrenorul. Elevii sai insa l-au dezamagit. Nu au avut evolutiile asteptate, astfel ca nu i-au oferit Amiralului iesirea din scena pe care acesta si-o dorea.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Sportul a evoluat si a devenit extrem de profesionist.
Materialele sportive(echipament, barci, lopeti) a evoluat enorm.
SI practic toti cei antrenati de Patzaichin au tras in finale si au venit pe 4,5,7. Crede cineva ca e usor?
Nu mai e nevoie numai de antrenori tehnici. E nevoie si de psihologi, nutritionisti. In plus mai e ceva: romanii si cei din tarile foste comuniste se apuca de sport pentru a iesi din saracie. Nu totdeauna sunt cei mai buni, talentati, etc. Baza de selectie a scazut mult. Nu ca inainte ar fi fost mare. Te lua antrenorul la ordinul partidului si te tineau in canonament, platindu-ti casa,masa, scoala...
Daca erai bun (selectia se facea intii la ochi, in functie de ce cerea disciplina respectiva, din scoala in scola si din clasa in clasa), dupa un timp erai aruncat in primele competitii(campionate judetene, DACIADA). Daca aveai rezultate mergeai mai departe, erai agatat pentru loturile nationale de juniori. Cam asta era mersul. Povestile cu m-a dus mama, fratele, varul de mana la un club sunt mai mult romantice. Care parinte e de acord sa-i plece copilul de linga el la 7-8-10 ani? Aiurea. Venea partidul si te convingea sa-l lasi.
Ca au fost si exceptii, de acord, dar cam asta era realitatea.
Cind Patzaichin era campion, la lot erau mult mai multi. Acum el are citiva la lot. In plus participarea la Olimpiada nu mai e ca pe vremea lui. Trebuie sa tragi in concursuri inainte si sa fii bun ca sa ajungi la Olimpiada.
In concluzie eu cred ca s-a descurcat excelent cu materialul avut (uman si material)