“Sunt un tip ambitios. Vreau sa demonstrez ca rezultatele de la Atena au fost un simplu accident. Sa aratam ca acest sport, canoea romanesca, este la un nivel ridicat. Vreau sa ne revansam la Beijing pentru ca sa ma pot retrage in glorie”, spunea tehnicianul lotului de canoe al Romaniei, Ivan Patzaichin, cel care anul acesta aniversa 40 de ani de la cucerirea primului sau aur olimpic, la Mexico City 1968 (n.r. - canoe 2 – 1.000 m), alaturi de Serghei Covaliov.

Astepta ca macar unul dintre elevii sai sa reuseasca sa-i implineasca visul. Le-a dezvaluit acestora secretele canoei, sport pe care l-a insusit mai bine ca oricine altcineva, dar nu a putut sa le dea si din indarjirea si ambitia cu care sportivul Patzaichin aborda competitiile. A ramas in istorie cursa de la Munchen, din calificarile probei de canoe 1, in care Amiralul a trecut linia de sosire lopatand mai mult de 500 de metri cu pagaia rupta.

Atunci a obtinut dreptul de a evolua in recalificari, pe care le-a castigat fara emotii, asa cum a facut apoi in semifinale si in finala. Patzaichin a participat ca sportiv la cinci editii consecutive ale Jocurilor Olimpice (1968-1984), unde a cucerit nu mai putin de patru medalii de aur si trei de argint. Alte cinci Olimpiade le-a bifat ca tehnician, perioada in care a obtinut 2 medlii de aur si patru de bronz.

La Beijing, isi pusese mari sperante in Florin Mironcic, Ciprian Popa, Niculae Flocea, Iosif Chirila si Andrei Cuculici. “Tandemul Chirila-Cuculici este in progres vizibil si are sanse reale la medalii. La fel si Popa cu Flocea (n.r. – Nicolae Flocea si Constantin Popa, la canoe 2 – 1.000 m).

"Poate mai greu o sa-i fie lui Mironcic la canoe simplu, dar asta nu insemna ca nu intra in lupta pentru medalii”, spunea antrenorul. Elevii sai insa l-au dezamagit. Nu au avut evolutiile asteptate, astfel ca nu i-au oferit Amiralului iesirea din scena pe care acesta si-o dorea.