Beijingul culinar, o incercare pentru stomacul europenilor
Pestele si fructele de mare
Poate cele mai impresionante locuri culinare din Beijing sint restaurantele cu profil pescaresc: varietatea fructelor de mare este absolut fabuloasa, crevetii sint aici deja ceva banal. Acvarii imense gazduiesc cele mai felurite soiuri posibie, de la zeci de tipuri de crustacee pina la pesti in toata regula.
"Fiecare restaurant care serveste peste are la parter sau la subsol un spatiu amenajat plin cu acvarii. Tu te duci si-ti alegi ce vrei sa incerci, iar apoi trebuie sa-I spui unul angajat cum vrei sa maninci ceea ce ai ales: fiert, la gratar sau la aburi. Deobicei, noi am cerut la gratar, dar am incercat si varianta la abur. Oricum, intotdeauna am primit si sos de soia si alte verdeturi linga peste", spune Alex, unul dintre ziaristii romani care au ajuns la Beijing.
Sorin, un alt jurnalist prezent la Beijing, crede ca varietatea este principalul atu al bucatariei chinezesti. “Din pacate, ceea ce nu mi-a placut a fost imposibilitatea lor de a intelege ca nu dorim chiar mereu sa mincam iute. Oricit le-ai spune, ei tot presara citeva seminte de chili sau alte mirodenii extrem de iuti, in special la peste si la fructele de mare”, spune Sorin.
Poate printre cele mai scumpe tipuri de peste care pot fi gasite pe piata chineza se numara pestele rosu (Red Fish): o portie de 700 de grame, gatit la aburi si servit alaturi verdeturi, in sos de soia, ajunge la 70 de euro in Beijing.
Ce poti gasi in restaurantele traditionale
In afara de varietatea produselor din peste si din fructe de mare, carnea de pui sau de vita este la mare cautare. “Puiul sau vita condimentate, insotite mereu de boluri cu sos de soia, si servite alaturi de ciuperci sau legume sotate sau facute la gratar, au fost omniprezente pe mesele noastre”, spun romanii care nu s-au sfiit sa incerce chiar si tendoane de taur, facute si aduse la masa pe plite incinse de mari dimensiuni.
“Ne-a placut foarte mult si modul in care a fost pregatit antricotul de vita pe care l-am cerut. A venit un chelner la masa, a instalat un mic gratar pe baza de carbune incins si a pregatit in fata noastra zecile de feliute taiate”, au mai spus ei.
Si decorul unui restaurant traditional chinezesc este impresionant. Pentru ca in bucataria acestei tari natura joaca un rol important, ca si in filosofia despre viata a chinezilor, majoritatea localurilor cu specific au elemente de natura in interiorul lor, de la copaci naturali, la crengi sau alte tipuri de plante care convietuiesc alaturi de client.
Oficial, fara carne de ciine. Practic insa, cu!
Oficialii administratiei chineze au declarat inainte de inceperea Jocurilor Olimpice ca au recomandat celor care vind carne de ciine (lucru obisnuit in unele piete China) sa se abtina de la acest lucru pe durata competitiei, pentru a nu-i soca pe turistii sositi din alte tari.
Daca simplii vinzatori par a se fi conformat, nu acelasi lucru se poate spune despre restaurante: “Intr-adevar, in vreo 3-4 localuri in care am intrat am vazut in meniu supa de ciine, la 2,8 euro, dar nimeni dintre noi n-a vrut sa incerce asa ceva”, spune Sorin, un alt ziarist roman prezent in Beijing.
Soareci si serpi la gratar
Printre cele mai exotice specialitati care pot fi consumate, de catre cei foarte curajosi, e adevarat, se numara serpii sau soarecii la gratar, infipti pe betigase! Acestia pot fi regasiti in unele piete populare, alaturi de mai multe feluri de gandaci prajiti in ulei si condimentati diferit.
“Gandaci prajiti am incercat, mi s-au parut chiar gustosi, insa de soareci n-am avut curaj sa ma ating, recunosc”, declara Mihai, si el venit cu treaba in China, care mai spune ca a avut curajul totusi sa incerce o salata de meduze.
Preturile, mici
Un european obisnuit chiar cu preturile din Romania, ca sa nu mai vorbim de un francez, englez sau suedez, constata ca viata din Beijing e ieftina. Practic, un singur om se poate satura cu 6-7 euro, asta insemnind startere (salate sau boluri cu diferite legume), feluri principale complexe, si dulciuri. “Daca mai pui si doua beri, cu maxim 10 euro maninci si bei pe saturate”, incheie Mihai.
Berea chinezeasca la putere
Europenii care nu se pot elibera de preferinta pentru berile cunoscute au de unde alege in continuare si in Beijing. Numai ca e pacat sa ajungi pina aici si sa nu savurezi berea locala, mai ales ca pretul acesteia in majoritatea localurilor nu depaseste 1,2 – 1,5 euro. Ce e insa complet diferit fata de ceea ce exista in Europa este cantitatea.
Daca in Europa cele mai uzuale sticle sint cele de 330 sau 500 de mililitri, in China majoritatea sint de 600 ml, apoi de 640 ml, 335 ml, sau 355 ml! Cele mai cunoscute beri care se vind in China sint Tsing Tao si Yanjing (ultima fiind si printre sponsorii oficiali ai Jocurilor Olimpice din China), care se fabrica pe baza tehnologiei germane.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Nu recomand carnea de caine, nu e pe gustul nostru, iar supa/ciorba chinezeasca e de evitat in orice forma. Gandacii prajiti sunt adusi ca un fel de frigarui, frumosi insirati si prajiti; au un continut albicios asa si putin dulceag, legumele si fructele insotesc aproape orice tip de mancare si sunt de cele mai multe ori crude; printre localnici sunt foarte populare frigaruile din tendoane de oaie, scoicile fierte sau prajite si alunele de pamant fierte. Bere intradevar e la 600ml, dar e foarte slaba (aprox 3.5grade); oricum si la celalate bauturi au alte cantitati standard (425, 600ml). O Cola sau Pepsi la 600ml e aprox 1ron la magazin si 1.5 la un chiosc in zona turistica.
ps. invatati sa mancati cu betisoarele, s-ar putea sa aveti surpriza sa se uite chlenerii ciudat la voi cand le ziceti de furculita (in cazul in care totusi aveti sansa sa gasiti unul care intelege engleza :)) )
restaurantele chinezesti din europa sunt diferite de restaurantele chinezesti din state si din ce-mi spun chinejii, diferite de cele din china. restaurantele sunt adaptate la gusturile cetatenilor tarilor respective. eu am fost in restaurante chinezesti din germania si erau extraordinare, mult peste ce gasesti in statele unite.
eu as avea mai multa incredere in ce mananci in europa (cu toate produsele artificiale de care vorbesti tu) decat in china.
Pana una-alta, detaliez ce am scris inainte: nu stiu cum or fi restaurantele chinezesti din China, insa nici prin UE si nici peste ocean n-am vazut decat cel mult 1 din 20 (apreciez cu blandetze) restaurante "chinezesti" prin care sa mananc cu incredere (dpdv atat al igienei cat si al calitatii produselor)! Si in NICI UN CAZ nu am vazut restaurante chinezesti care sa aiba altceva decat preparate din bull-shit-urile alea de prin hypermarketuri, inclusiv sosurile (care CLAR erau intotdeauna in flacoane de tip "productie en-gros"). In cel mai bun caz, pe la cate vreun restaurant de lux or fi reusit sa puna mana si pe vreun bucatar chinez "autentic".
Ca-si "adapteaza productia" la preferintele celor din tarile respective, asta e o bila in minus care nu face decat sa dovedeasca cat de chiciosi sunt - pentru ca nu poti pretinde ca oferi "preparate chinezesti nemtesti" ci doar "preparate care se pretind chinezesti"! Ori daca eu merg in Germania caut preparate nemtesti care sa fie nemtesti - dupa cum in restaurantele chinezesti vreau preparate chinezesti (preferabil preparate si servite curat), nu chinezo-nemtesti!
Si la urma-urmelor, daca-i p'asha, mai bine merg la Sanyi de la Vama Veche, la care se poate manca ceva cu sos indiano-maghiar! Cum adica "indiano-maghiar"? pai, simplu: Sanyi e maghiar iar sosul se doreste a fi "indian" (citez din Sanyi) :-p
Lasand la o parte meniurile exotice, pot spune ca mancarea asiatica (chineza, thailandeza, japoneza, indiana etc) este f. sanatoasa. Motivul este ca legumele abunda in orice fel de mancare, iar modul in care sunt gatite este excelent: se prajesc/fierb doar putin, suficient pt. a lua gustul de la orice se pune in tigaie, dar raman in continuare fragede si crocante. Asta spre dif. de bucataria cu care suntem noi obisnuiti, unde sunt fierte/fripte pana le ia cucu.
In ceea ce priveste gustul mancarilor, nu va asteptati sa fie gustul a ceea ce aveti in farfurie (nu veti simtii gustul carni, sau al legumelor) ci doar gustul mirodeniilor care se pun din belsug. Am urmarit odata prepararea unui gravy indian (caz extrem). Pot sa spun ca mai bine de un sfert din ce era in tigaia aceea erau mirodenii :)
Si mai ceva. Mancarea chinezeasca/thailandeza este facut la viteza. Ganditi-va ca in aceste tari, majoritatea lumii mananca in strada, asa ca totul trebuie sa se prepare repede si in cantitati considerabile.
Atentie totusi la bucataria indiana, care este mult mai condimentata decat celelalte si deci mai grea la stomac. In ceea ce priveste partea de iuteala, are si ea sensul ei. Fiind f. cald in acele zone, substantele iuti au rol "sterilizator".
Oricum, ca si o concluzie, iubesc bucataria asiata (poate mai putin cea japoneza, care nu m-i s-a parut asa de gustoasa) si indemn pe toata lumea sa o incerce. Chiar daca ceea ce se gaseste la noi este o f. f. palida copie a ceea ce se gateste cu adevarat in Asia, cel putin felul de a se gati (in special legumele) este cam acelasi. Problema pe la noi este cu mirodeniile; probabil fiind mai scumpe aici, patronii o lasa mai usor cu condimentatul.
Fara asociez anuntata "disparitie totala" a rozatoarelor din capitala chineza cu derivatele culinare servite in Corea vecina, banuiesc ca la "profitul istoric", invocat de aceleasi autoritati, au pus umarul si cele 300 de retete gastronomice botezate inedit, cu numele tot atator campioni olimpici. Daca "salata Bubka" sau "fulgisorii Flo Jo" nu au avut gust de insecticid sau rodenticid, totul e perfect. Sa fim noi sanatosi dupa consumul tonelor de Salam de Sibiu produse in pivnitele bucurestene!
Mancare indiana am incercat dar nu m-am impacat prea bine cu ea. Dupa cum spune familia poate nu o sa ma intorc cu ochii oblici de la mancarea lor.
Pentru unii romani poate, dar 90% dintre romani nu isi permit sa dea 10 euro pe un pranz decat la nunta si botez.
PS. Un pranz in China costa pana-s 2 euro (am inteles). La fast-food si 50 de centi. Inseamna ca v-au vazut romani cu bani si v-au tras teapa.