Pentru foarte multi europeni care inca nu ajunsesera in Asia, experienta culinara intilnita la Jocurile Olimpice de la Beijing va ramine mereu intiparita in memorie. Practic, cei mai multi europeni care ajung in China spun ca mancarea preparata in aceasta tara are putine legaturi cu cea preparata in restaurantele chinezesti din Europa.

Pestele si fructele de mare

Poate cele mai impresionante locuri culinare din Beijing sint restaurantele cu profil pescaresc: varietatea fructelor de mare este absolut fabuloasa, crevetii sint aici deja ceva banal. Acvarii imense gazduiesc cele mai felurite soiuri posibie, de la zeci de tipuri de crustacee pina la pesti in toata regula.

"Fiecare restaurant care serveste peste are la parter sau la subsol un spatiu amenajat plin cu acvarii. Tu te duci si-ti alegi ce vrei sa incerci, iar apoi trebuie sa-I spui unul angajat cum vrei sa maninci ceea ce ai ales: fiert, la gratar sau la aburi. Deobicei, noi am cerut la gratar, dar am incercat si varianta la abur. Oricum, intotdeauna am primit si sos de soia si alte verdeturi linga peste", spune Alex, unul dintre ziaristii romani care au ajuns la Beijing.

Sorin, un alt jurnalist prezent la Beijing, crede ca varietatea este principalul atu al bucatariei chinezesti. “Din pacate, ceea ce nu mi-a placut a fost imposibilitatea lor de a intelege ca nu dorim chiar mereu sa mincam iute. Oricit le-ai spune, ei tot presara citeva seminte de chili sau alte mirodenii extrem de iuti, in special la peste si la fructele de mare”, spune Sorin.

Poate printre cele mai scumpe tipuri de peste care pot fi gasite pe piata chineza se numara pestele rosu (Red Fish): o portie de 700 de grame, gatit la aburi si servit alaturi verdeturi, in sos de soia, ajunge la 70 de euro in Beijing.

Ce poti gasi in restaurantele traditionale

In afara de varietatea produselor din peste si din fructe de mare, carnea de pui sau de vita este la mare cautare. “Puiul sau vita condimentate, insotite mereu de boluri cu sos de soia, si servite alaturi de ciuperci sau legume sotate sau facute la gratar, au fost omniprezente pe mesele noastre”, spun romanii care nu s-au sfiit sa incerce chiar si tendoane de taur, facute si aduse la masa pe plite incinse de mari dimensiuni.

“Ne-a placut foarte mult si modul in care a fost pregatit antricotul de vita pe care l-am cerut. A venit un chelner la masa, a instalat un mic gratar pe baza de carbune incins si a pregatit in fata noastra zecile de feliute taiate”, au mai spus ei.

Si decorul unui restaurant traditional chinezesc este impresionant. Pentru ca in bucataria acestei tari natura joaca un rol important, ca si in filosofia despre viata a chinezilor, majoritatea localurilor cu specific au elemente de natura in interiorul lor, de la copaci naturali, la crengi sau alte tipuri de plante care convietuiesc alaturi de client.

Oficial, fara carne de ciine. Practic insa, cu!

Oficialii administratiei chineze au declarat inainte de inceperea Jocurilor Olimpice ca au recomandat celor care vind carne de ciine (lucru obisnuit in unele piete China) sa se abtina de la acest lucru pe durata competitiei, pentru a nu-i soca pe turistii sositi din alte tari.

Daca simplii vinzatori par a se fi conformat, nu acelasi lucru se poate spune despre restaurante: “Intr-adevar, in vreo 3-4 localuri in care am intrat am vazut in meniu supa de ciine, la 2,8 euro, dar nimeni dintre noi n-a vrut sa incerce asa ceva”, spune Sorin, un alt ziarist roman prezent in Beijing.

Soareci si serpi la gratar

Printre cele mai exotice specialitati care pot fi consumate, de catre cei foarte curajosi, e adevarat, se numara serpii sau soarecii la gratar, infipti pe betigase! Acestia pot fi regasiti in unele piete populare, alaturi de mai multe feluri de gandaci prajiti in ulei si condimentati diferit.

“Gandaci prajiti am incercat, mi s-au parut chiar gustosi, insa de soareci n-am avut curaj sa ma ating, recunosc”, declara Mihai, si el venit cu treaba in China, care mai spune ca a avut curajul totusi sa incerce o salata de meduze.

Preturile, mici

Un european obisnuit chiar cu preturile din Romania, ca sa nu mai vorbim de un francez, englez sau suedez, constata ca viata din Beijing e ieftina. Practic, un singur om se poate satura cu 6-7 euro, asta insemnind startere (salate sau boluri cu diferite legume), feluri principale complexe, si dulciuri. “Daca mai pui si doua beri, cu maxim 10 euro maninci si bei pe saturate”, incheie Mihai.

Berea chinezeasca la putere

Europenii care nu se pot elibera de preferinta pentru berile cunoscute au de unde alege in continuare si in Beijing. Numai ca e pacat sa ajungi pina aici si sa nu savurezi berea locala, mai ales ca pretul acesteia in majoritatea localurilor nu depaseste 1,2 – 1,5 euro. Ce e insa complet diferit fata de ceea ce exista in Europa este cantitatea.

Daca in Europa cele mai uzuale sticle sint cele de 330 sau 500 de mililitri, in China majoritatea sint de 600 ml, apoi de 640 ml, 335 ml, sau 355 ml! Cele mai cunoscute beri care se vind in China sint Tsing Tao si Yanjing (ultima fiind si printre sponsorii oficiali ai Jocurilor Olimpice din China), care se fabrica pe baza tehnologiei germane.