China ne-ar putea face “cadou” argintul olimpic la gimanstica
In cazul in care se va dovedi inselatoria, gimnastele chineze vor fi nevoite sa inapoieze nu mai putin de patru medalii: aurul lui He Kexin de la paralele, cele doua “bronzuri” cucerite de Yang Yilin la individual compus si paralele, dar si aurul de la intrecerea pe echipe, ceea ce ar face ca lotul Romaniei, medaliat cu bronz, sa mai urce o treapta pe podiumul olimpic. “Parintii gimnastelor sunt extrem de indignati. Ei se intreaba de ce copii lor sunt suspectati? In aceeasi competitie, gimnastele japoneze erau la fel de mici ca si chinezoaicele. Europenii si americanii sunt mai robusti, in timp ce noi suntem un popor de talie mai mica”, a incercat sa se justifice antrenorul Chinei, Lu Shanzan.
Falsificarea varstei a devenit o problema in gimnastica incepand cu anii ’80. Atunci forul international de specialitate a decis sa creasca varsta minima de participare la competitiile de seniori de la 14 la 15 pentru a le proteja de accidentari serioase pe sportivele tinere. In 1997, varsta s-a majorat pentru a doua oara, si astfel s-a ajuns la 16. Specialistii sunt de parere ca sportivele cu cat sunt mai tinere cu atat sunt mai flexibile si invata mai usor exercitiile cu dificultate mare. Mai mult, se pare ca gimnastele “necoapte” evolueaza cu o mai mare dezinvoltura pe aparate, intrucat istoria accidentarilor lor nu este atat de bogata ca a “veteranelor” si, astfel ele nu se tem sa execute elemente dificile.
Aflate in imposibilitatea de a alinia o echipa sau “posesoare” a unor gimnaste de valoare, dar cu varsta neeligibila, tarile comuniste au gasit imediat rezolvarea: au falsificat varsta sportivelor. Coreea de Nord a fost exclusa de la Mondialele din 1993 dupa ce oficialii FIG au descoperit ca Kim Gwank Suk, medaliata au aur la paralele in 1991, a aparut timp de trei ani la concursurile oficiale ca avand aceeasi varsta, 15.
Romancele Daniela Silvas, Gina Gogean si Alexandra Marinescu au recunoscut la randul lor, in 2002, ca le fusesera falsificate pasapoartele, pentru a putea participa la competitiile de seniori. “Eu sunt nascuta in 1972, dar in pasaportul federatiei apaream cu anul de nastere 1970. Aveam 13 ani atunci cand mi-a fost modificata varsta. Se retrasesera multe dintre gimnastele care participasera la Los Angeles si nu exista echipa pentru Europene. Cine ma intreba pe mine atunci daca sunt de acord sau nu? Stiam insa ca se va afla candva“, spune Dana Silivas. China are la randul ei antecedente. Dublu medaliata cu bronz la Olimpiada de la Sydney, Yang Yun a recunoscut in cadrul unui interviu acordat televiziunii nationale ca avea doar 14 ani in momentul participarii la JO din Australia.
Pentru ca pe viitor sa scape de astfel de dureri de cap, federatia internationala de specialitate, al carei Comitet Executiv s-a reunit la Beijing, intentioneaza sa elimine limita de varsta.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
CA CAdou?
China este tara care gazduieste aceste Jocuri Olimpice. China, in primul rand, trebuie sa respecte regulile.
China are sute de sportivi de toate varstele, are de unde alege gimnaste care sa aiba varste potrivite regulamentului olimpic sau trebuia sa ceara la CIO, inainte de Olimpiada, eliminarea limitei de varsta.
Pe viitor, ar trebui sa se renunte la aceasta regula legata de varsta, pt a nu mai aparea probleme de acest gen.
Cum sa fie la ordinea zilei, falsurile ?!
Fa calculul corect.
Povestea celor trei gimnaste a avut loc in 1985 (1972+13), NU in 2002, cum ai inteles tu.
In 2002, au povestit ele, ce se intamplase.
Oricum ma refeream la principiu, mai putin ma intereseaza anul exact... oricum numai dupa 50 de ani faptele devin istorie, pana atunci sunt considerate contemporane...
Toata China e o mare gargara, o inselatorie, vopseala la greu pe afara si cum patrunzi mai in interiorul provinciilor sau al evenimentelor, descoperi minciuna, trucurile ieftine, propaganda, mizeria !
Televiziunile filmeaza cat pot turnuri construite in Shanghai de companiile vestice si nu prea ajung sa vada cata suferinta, oprimare si saracie poti gasi la doar 10 km mai departe.
China, o strutzo-camila comunisto-capitalisto-confucianista, cu pretentii de "mare putere" doar pt. ca are o ghioaga nucleara si se chinuie de zeci de ani sa trimita vreo 2-3 "taikonauti" sa faca un tur in jurul planetei. 1,4 miliarde oameni folositi ca "scut uman" si masa de manevra, asa cum fac tiganii cand vin cu neveste, puradei, caini, etc. sa impresioneze prin numar.
si
"Rusia ne-a atarnat de gat medaliile de bronz"
reprezinta afirmatii lipsite de bun simt fata de valoarea si munca gimnastelor din Romania!!!
Fetele nu au stat in fotoliu, la televizor si nici nu au aranjat jocurile cu arbitrii sau jucatorii de la celelalte echipe.
Autorul articolului poate primeste un "cadou" sa lcucreze in mass-media din ...China.
Sa se scoata limita de varsta si gata. La sarituri in apa cum a putut sa participe pustiul din Marea Britanie care are 15 ani?