Zambetul larg oferit de Camelia Potec la finalul seriei de la 800 de metri, pe care a castigat-o, s-a transformat doua zile mai tarziu in lacrimi si dezamagire. “Am muncit degeaba”, atat a putut rosti Cami dupa finala olimpica a cursei in care s-a aflat la numai opt sutimi de ultima treapta a podiumului. Finish-ul care i-a adus aurul la Atena, de aceasta data “i-a furat” bronzul. Un loc 4, un loc 5 si un loc 6- acesta este inventarul rezultatelor obtinute de cea mai buna inotatoarea romana a momentului la actuala editie a JO.

Camelia Potec isi pusese mari sperante in concursul de la Beijing, care urma sa incununeze o cariera exceptionala, cu numeroase medalii continentale si mondiale, dar si un titlu olimpic la Atena in proba de 200 metri liber. “Este ultima mea competitie si vreau sa ma retrag din sport cu o noua medalie de aur”, promitea Camelia. Pentru a-si implini visul, romanca a decis sa faca toate sacrificiile necesare. A plecat de-acasa pentru a se antrena cu unul dintre cei mai buni antrenor din lume, Philippe Lucase, mentorul multiplei campioane olimpice si recordmane mondiale, Laure Manoudou. “In Franta, am parte de o pregatire profesionista in adevaratul sens al cuvantului. In tara, nu aveam program de odihna, nu existau mese regulate, pe cand aici totul este extrem de strict: antrenament, masa, somn si iar antrenament. In timpul saptamanii nu am liber deloc, intrucat avem programate doua antrenamente zilnic. Sambata la ora 6 sunt la bazin pentru o sedinta de pregatire de trei ore si jumatate, dupa care ma pot relaxa pana luni dimineata cand o iau de la capat. Tehnica de pregatire este si ea cu totul alta. Philippe este exigent, dar asta numai la antrenamente. Si este normal sa fie asa pentru ca altfel nu ar fi performante”, povestea cu cateva luni in urma romanca.

Noul stil de antrenament parea a da roade, iar Cami avea tot dreptul sa spere. La Europenele din martie, romanca a cucerit nu mai putin de trei medalii, una de argint si doua de bronz, pentru ca la Mondialele de la Manchester sa devina vicecampioana a lumii in proba de 400 metri liber: “Am progresat mult si asta se vede cu ochiul liber. Anul acesta am reusit nu mai putin de noua recorduri nationale. Varful de forma vreau sa-l ating insa la Beijing. Daca prind ziua si momentul, voi fi din nou campioana olimpica”.

In China, Cami s-a intrecut pe sine, stabilind noi recorduri nationale in toate cele trei probe in care a luat startul. Insuficient insa pentru o medalie, intrucat, odata cu romanca, progresasera si adversarele ei. Inotul a fost poate cel mai disputat sport la Beijing, recordurile mondiale si olimpice cazand unul dupa altul.

Cariera sportiva a Cameliei Potec s-a incheiat, dar inotatoarea promite sa ramana alaturi de sportul romanesc, desi intentioneaza sa se dedice afacerilor. “Din turism voi face bani, dar nu voi neglija sportul. Am deja oferte de a lucra la forul olimpic, la Steaua sau la federatia de natatie. Ma voi gandi bine si voi vedea careia dintre aceste propuneri ii voi da curs. Mi-am deschis de asemenea un club privat de inot in Bucuresti. Nu voi antrena, pentru ca mi-ajunge ca am stat jumatate din viata in apa, dar ii voi ajuta cu sfaturile mele pe cei care vor sa-mi calce pe urme”, a declarat “ofiterul” Potec. In cei 17 ani de cariera, romanca a fost chibzuita, astfel ca, acum, la final de cariera, se poate mandri cu o mica avere: doua apartamente, unul in Bucuresti si altul la Braila, doua case la Corbeanca si un teren la munte, plus o masina sport.