Gabriela Dragoi a prins lotul feminin de gimnastica pentru Beijing pe ultima suta de metri. Constienta de sansa care i s-a oferit, micuta gimnasta din Buzau a tras tare pentru a confirma increderea acordata de antrenori. Si a reusit, ea obtinand calificarea in finala de la barna - aparatul preferat, in detrimentul mult mai titratelor Steliana Nistor si Sandra Izbasa.

O declaratie a presedintelui COSR, imediat dupa concursul de calificare, avea sa astearna insa o umbra pe chipul gimnastei. “Gabriela Dragoi va fi inlocuita de Sandra Izbasa in finala de la barna”, spunea Morariu.

O astfel de decizie nu ar fi insa nici morala si nici posibila. Poate ca Izbasa, dat fiind faptul ca are mai multa experienta internationala, ar avea sanse mai mari la podium spre deosebire de “anonima” Dragoi. Numai ca Gabriela si-a castigat singura locul in finala, printr-o evolutie sigura la barna, si nimeni nu are dreptul sa i-l ia acum.

Mai mult, aceasta inlocuire nu ar fi nici macar posibila deoarece, in cazul in care Dragoi s-ar da accidentata, nu Izbasa ar fi cea care ar inlocui-o, ci australianca Shona Morgan, desemnata prima rezerva la barna. “Conform regulamentului FIG, daca scoti o gimnasta, intra prima rezerva, iar aceea nu este Sandra. Am ramane fara reprezentante la barna, ceea ce nici nu poate fi luat in calcul. Probabil domnul Morariu nu cunoaste regulamentul”, a declarat presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica.

O situatie similara a avut loc in echipa Romaniei cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Atlanta, din 1996. Atunci, la sugestia antrenorilor si a federalilor, Alexandra Marinescu a fost nevoita sa cedeze locul la individual compus Laviniei Milosovici, care a urcat pe ultima treapta a podiumului. Ca “premiu de consolare”, “Milo” si-a lasat colega sa evolueze in finala de la barna.