La cei 1,50 m ai sai si 48 kg, Alina Dumitru poate fi confundata oricand cu una dintre gimnastele lui Nicolae Forminte. Infatisarea ei extrem de firava te duce cu gandul la o balerina sau la carmaciul din barca de 8+1, nicidecum la o judoka. Si totusi, Alina nu trebuie subestimata: “Furtuna poate dobora stejarul, dar nu si trestia”, este motto-ul stelistei. De cinci ori campioana Europeana, dublu medaliata cu bronz la Mondiale, Alina Dumitru mai are un singur vis de implinirea caruia o despart mai putin de 24 de ore: o medalie olimpica.

“Alina Dumitru este cea mai certa medalie de aur a delegatiei României la Beijing”, pronosticheaza presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Octavian Morariu. Iar judoka ros-albastra nu vrea sa-l dezamageasca: “La editia precedenta a Jocurilor Olimpice am ratat podiumul in ultimele secunde, de data aceasta sper sa fie invers: sa ajung sa ma bat pentru medalia de aur in ultimele secunde. Vreau sa fiu cea care deschide drumul sportivilor romani spre medalii ”.

Tragerea la sorti i-a dat o oarecare senzatie de deja-vu Alinei Dumitru: “Ca si la Atena ar trebui sa o intalnesc pe japoneza Ryoko Tani in semifinale. Nu am avut noroc sa pic de cealalta parte a tabloului, dar asta e. Tot trebuia sa ma intalnesc cu ea, daca nu in semifinale, in finala. La Atena, m-a invins si a luat titlul olimpic, acum insa am ocazia sa-mi iau revansa. Am studiat-o mult pe DVD si cred ca ii pot veni de hac”, spune optimista judoka romana.

Misiunea romancei nu va fi deloc usoara, Ryoko Tani fiind cea mai titrata judoka din istoria acestui sport la toate categoriile de greutate. Daca la primele editii ale JO, la Barcelona si Atlanta, japoneza s-a multumit doar cu “argintul”, din 2000 ea nu a mai putut fi coborata de pe treapta intai a podiumului olimpic. Cu 7 titluri mondiale si numai 6 infrangeri oficiale in 15 ani de cariera, Ryoko Tani este o adversara redutabila. “Credeam ca am scapat de ea. S-a retras dupa Atena si a facut un copil. Anul trecut insa a revenit pe tatami cu ocazia Mondialelor, cucerind aurul”, spune judoka romana.

Indiferent de rezultatul obtinut la Beijing, Alina se va retrage, pentru o perioada sau definitiv, din lumea sportului. “In cazul in care voi urca pe podiumul olimpic, imi doresc sa fac o pauza pentru a deveni mama. Un eventual esec, pe care nu vreau sa-l iau in calcul, s-ar putea sa ma determine sa renunt definitv la sport”, spune Alina.

Judoka din Romania va intra in competitie sambata dimineata, incepand cu ora 7.00.

Dupa Olimpiada, vreau sa-l renovez si sa ma mut impreuna cu Marian. Trebuie sa ne cunoastem mai bine, sa vedem cum ne intelegem. Daca totul va decurge normal, ne vom casatori. Anul viitor poate voi face un copil, pentru ca mai apoi sa ma reapuc de judo. In ultimul timp, am tot visat ca sunt gravida, ca nasc, poate e un semn. Oricum, dupa Jocurile Olimpice vreau sa-mi iau o vacanta mai lunga, sa ma distrez si eu”, spune Alina Dumitru.