Romania a iesit in 2000 din randul tarilor anonime. Visul lui Marius Urzica a devenit realitate la Sidney, cand gimnastul a castigat aurul la proba sa preferata: cal cu manere. La Atlanta, in 1996, Urzica a pierdut aurul la o diferenta infima, 0,050 insa in 2000 s-a razbunat si a castigat prima medalie de aur.

Nascut la 30 septembrie 1975 la Toplita, Urzica s-a apucat de gimnastica la varsta de 6 ani, impreuna cu fratele sau, Paul, mai mare cu un an decat campionul olimpic. Pana la momentul Sidney 2000, Urzica a suferit o accidentare ingrozitoare. In 1995, in sala de gimnastica, la un exercitiu la bara, Urzica a cazut in cap si s-a lovit la coloana. A avut torsionare de coloana, doua apofize fisurate si nervul piscat. Voia sa se lase de gimnastica. Apoi, in 1998 a avut ruptura de biceps iar in 1999, la Tianjin, a aterzat rasucit si medicii i-au spus ca trebuie sa poarte 6 luni corset.

Urzica a mers mai departe. S-a tratat la o clinica in Germania si la Olimpiada de la Sidney a cucerit aurul, la 20 de ani dupa performanta lui Dan Grecu, aurul la mondiale.