Ministerul de Externe a facut o serie de recomandari privind calatoria in China a romanilor care vor sa mearga la Olimpiada. Ei trebuie sa evite provincia Sichuan, unde a avut loc cutremurul, sa consume doar apa imbuteliata si sa fie atenti la alimentele pe care le consuma, sa nu fumeze in locurile publice din Beijing si sa aiba neaparat asigurare de sanatate. Mai mult, MAE reaminteste ca, in cazul unui control pe strada, daca nu au acte de identitate la ei, turistii pot ajunge chiar la inchisoare.

Sfaturile Ministerului de Externe sunt de bun simt, insa de multe ori ambasadele si consulatele Romaniei se confrunta cu cetateni romani cu probleme cauzate tocmai de nerespectarea unor astfel de indicatii. Cei care vor informatii detaliate pot intra pe site-ul ministerului.

Pentru a avea o Olimpiada linistita, turistii ar trebui sa tina cont de cateva avertismente privind calatoria in provincia Sichuan, unde din cauza cutremurului infrastructura este grav deteriorata si sunt alunecari de teren provocate de inundatii.

Mai mult, in alte zone - in special in Provincia Anhui, dar si in Beijing, Hong Kong, Provincia Hubei din centrul Chinei si Provincia Zhejiang - s-au depistat numeroase cazuri de imbolnavire cauzate de un virus intestinal care poate afecta mainile, picioarele si gura. Pentru a preveni contactarea acestui virus, turistii trebuie sa fie atenti ce mananca si sa se spele cat mai des pe maini.

Apa trebuie bauta doar imbuteliata. In orice caz, o asigurare medicala care sa acopere perioada deplasarii este mai mult decat recomandabila.

In China exista focare de gripa aviara si MAE ii sfatuieste pe turisti sa evite vizitarea "pietelor de pasari vii, a fermelor de pasari sau a locurilor in care se poate veni in contact cu pasari domestice sau salbatice". Ouale consumate trebuie sa fie foarte bine facute, reaminteste ministerul.

O zona riscanta in China este si coasta sud-estica, acolo unde sunt taifunuri tropicale in perioada mai-noiembrie.

Cu pasaport la purtator si fara droguri

Pentru a evita situatii total idezirabile, adica o "vizita" la inchisoare, turistii trebuie sa aiba in permanenta pasaportul la ei, intrucat politia locala face controale pe strada. In cazul in care "nu poti face dovada identitatii", poti ajunge la inchisoare.

Mult mai grava este "detinerea, traficul sau consumul de droguri", pedepsite uneori in China cu pedeapsa capitala.

Viza pentru China e gratuita, dar se platesc 20 de dolari "taxa pentru corespondenta"

Viza pentru China se elibereaza in cel putin 5 zile lucratoare de la depunerea dosarului, iar ea este gratuita. Insa se plateste o taxa pentru corespondenta de 20 de dolari.

Situatia se schimba atunci cand se solicita eliberarea vizei in situatii de urgenta: astfel, sunt necasari 25 de dolari pentru ridicarea pasaportului cu viza in 2-3 zile si 35 de dolari pentru ridicarea in aceeasi zi. Si viza cu intrari multiple trebuie platita, adica taxa de corespondenta este de 30 de dolari, cu 10 mai mult decat la viza cu o singura intrare.

Vizele turistice sunt valabile 3 luni, dar durata sederii este o luna.

Porivit MAE, actele necesare pentru viza sunt:

  • pasaport si copia acestuia (pasaportul trebuie sa fie valabil cel putin 6 luni de la data intrarii in China si sa contina cel putin doua pagini libere destinate aplicarii vizelor);
  • formularul pentru viza completat si semnat (Parintii pot semna pentru copilul minor si trebuie sa mentioneze in mod explicit relatia avuta cu minorul. Se plateste taxa si pentru copii);
  • o fotografie de tip pasaport;
  • biletul de avion dus-intors si copia acestuia;
  • invitatie emisa de o agentie de turism din China;
  • copie de Voucher sau dovada de depozit bancar;

"Functionarii consulari pot solicita documente suplimentare si au dreptul sa refuze solicitarea vizei fara explicatie", mai mentioneaza ministerul.