Comitetul International Olimpic a luat decizia de a interzice participarea Irakului la Olimpiada de la Beijing din cauza implicarii intense a Guvernului in activitatea comitetului de la Bagdad.

"In ciuda eforturilor facute de CIO si de Consiliul Olimpic Asiatic, in ultimele luni, pentru a gasi o solutie pozitiva, ne pare rau sa anuntam ca decizia Biroului Executiv al CIO de pe 4 iunie a fost confirmata oficial. Asta inseamna cu Irakul nu va participa la Jocurile Olimpice de la Beijing. Invitatiile primite de sportivii irakieni vor fi retrase si adresate altor comitete olimpice nationale", se precizeaza intr-o scrisoare adresata de CIO ministrului tineretului si sportului din Irak, Yasim Mohamed Yafar, informeaza NewsIn.

Aceasta masura vine dupa ce guvernul irakian a suspendat consiliul executiv al Comitetului National Olimpic de la Irak pentru a forma un comitet temporar prezidat de ministrul tineretului si sportului. In decizie a mai contat si faptul ca fiul lui Sadam Hussein, Odei, a transformat unele baze sportive in locuri de tortura pentru sportivii considerati disidenti.