La indemnul URSS, nu mai putin de 14 tari din blocul comunist (trebuia sa fie 100) au boicotat Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Printre ele, surprinzator, nu s-a aflat si Romania, desi era sub aria de influenta a URSS.

Peter Ueberroth, presedintele Comitetului Olimpic al SUA, povesteste in New York Times cum a trimis delegati speciali pentru a-i convinge pe chinezi si pe romani sa participe la Olimpiada care ameninta sa se transforme intr-un dezastru de imagine din cauza boicotului URSS.

Oficialul de peste ocean considera ca, prin decizia de a participa la Olimpiada de la Los Angeles, China a salvat practic spiritul celor cinci cercuri olimpice, un eventual refuz de participare al poporului chinez reprezentand "inceputul sfarsitului Jocurilor Olimpice".

Peter Ueberroth a delegat-o pe Agnes Mura, o americanca de origine romana, sa ii convinga pe oficialii romani sa participe la Olimpiada.

Plecata intr-o misiune semi-secreta in Romania, Mura, pe atunci in varsta de 35 de ani, a avut ingrata misiunea de a negocia cu oficialii de la Bucuresti o eventuala participare la intrecerile de la Los Angeles.

Dupa cateva zile bune de discutii purtate intr-un imobil de langa Bucuresti, romanii si-au dat acordul de principiu de a participa la Olimpiada, dar cu unele cerinte financiare.

Astfel, Comitetul de Organizare de la Los Angeles si Comitetul Olimpic International se angajau sa plateasca fiecare cate 60.000 de dolari necesari sa achite costurile delegatiei Romaniei.

"Intelegeam ce reprezinta o asemenea actiune facuta din partea unui popor de 23 de milioane de locuitori. Am fost sigura ca Uniunea Sovietica ii va zdrobi dupa o asemenea decizie luata impotriva sistemului comunist", a declarat Mura pentru New York Times.

Jocurile Olimpice gazduite de America, la Los Angeles, trebuiau boicotate de 100 de state din intreaga lume, dar pana la urma actiunea avea sa fie una de mult mai mica amploare.

"Cand am primit in noaptea de 12 mai 1984 telefonul care ma anunta ca poporul chinez va participa, totusi, la Olimpiada, am inteles ca aceasta decizie va schimba intreaga fata a olimpismului", a precizat Ueberroth, citat de presa americana.

In data de 8 mai 1984, Uniunea Sovietica anunta ca nu va participa la intrecerile care urmau sa aiba loc trei luni mai tarziu in Los Angeles, din cauza "lipsei de securitate" a sportivilor, masura fiind un raspuns pentru boicotul Olimpiadei precedente, desfasurata la Moscova in anul 1980.

Vezi un clip cu citeva dintre momentele memorabile de la JO 1984: