Gimnasta Sandra Izbasa a luat medalia de aur la proba de sarituri desfasurata duminica la Jocurile Olimpice de la Londra. Este a opta medalie olimpica castigata de lotul Romaniei. Este al doilea aur olimpic pentru Sandra Izbasa, dupa medalia castigata la Beijing la sol. Reprezentanta Romaniei a intrat ultima in finala de la sarituri, avand a doua nota in calificari.

Sandra Izbasa, aur olimpic la sarituriFoto: Reuters

Sandra Izbasa a fost notata in finala cu 15.383 la prima saritura si cu 15.000, la acea de-a doua, iar cu media de 15.191 a obtinut medalia de aur, informeaza Mediafax.

Pe podium au mai urcat Mc Kayla Maroney (SUA, 15.083) si Maria Paseka (Rusia, 15.050). Sportiva canadiana Elisabeth Black, care a fost notata cu 0.000 la prima incercare, din cauza aterizarii pe burta, s-a accidentat si nu a mai putut efectua a doua saritura.

Gimnasta romana a mai cucerit o medalie in editia din acest an a JO dupa bronzul din competitia pe echipe.

Clasamentul final al probei de sarituri la feminin:

1. Sandra Raluca Izbasa (Romania) - 15,191

2. Mc Kayla Maroney (SUA) - 15,083

3. Maria Paseka (Rusia) - 15,050

4. Janine Berger (Germania) - 15,010

5. Oksana Chusovitina (Germania) - 14,783

6. Yamilet Pena Abreu (Republica Dominicana) - 14,516

7. Brittany Rogers (Canada) - 14,483

8. Elisabeth Black (Canada) - 0,000

Celelalte finale individuale cu romance la start sunt: sol (Catalina Ponor si Sandra Izbasa) si barna (Catalina Ponor, Diana Bulimar), ambele programate marti.

Sandra Izbasa, aur olimpic la sarituri

Sandra Izbasa, aur olimpic la sarituri

Foto: Reuters

Tot duminica, la masculin, Flavius Koczi s-a clasat pe locul 7 in finala de la sol. El va mai reprezenta Romania in finala de la sarituri, programata luni.

Dupa noua zile ale competitiei olimpice, Romania are opt medalii (2-4-2), cucerite astfel: aur - Alin Moldoveanu (tir) si Sandra Izbasa (sol); argint - Alina Dumitru, Corina Caprioriu (ambele judo), Roxana Cocos (haltere) si echipa masculina de sabie; bronz - echipa feminina de gimnastica si Razvan Martin (haltere).

Sandra Raluca Izbasa, s-a nascut la 18 iunie 1990, in Bucuresti si a inceput gimnastica in anul 1994 la clubul CSS Steaua Bucuresti, relateaza Agerpres. Este membra a lotului national de gimnastica artistica a Romaniei din 2002.

  • Palmares Sandra Izbasa

La Campionatele Europene de Juniori din 2004 s-a clasat a sasea la individual si a castigat medalia de argint in finala la sol. In 2005, la intalnirea internationala de juniori din Japonia, a castigat medalia de aur la sol si sarituri.

In 2006, primul an in care concura la senioare, Sandra Izbasa castiga competitia individuala, solul si sariturile la Campionatele Internationale ale Romaniei. Apoi, la finala Cupei Mondiale de la Lyon, a castigat medalia de bronz la barna si argintul la sol.

La Campionatele Europene de la Volos (Grecia), din 2006, Sandra Izbasa a cucerit medalia de argint cu echipa Romaniei, medalia de aur la sol si bronzul in finala la barna. Tot in 2006, la Mondialele de la Aarhus (Danemarca), Sandra Izbasa a cucerit medalia de argint la barna si bronzul la individual compus.

La Europenele din 2007 de la Amsterdam, Izbasa a castigat o medalie de argint la competitia individuala si inca una in finala la barna.

Mondialele din 2007, Sandra a obtinut medalia de bronz cu echipa, s-a clasat a noua la individual compus si a terminat pe pozitia a opta in finala la sol.

La Campionatele Europene de la Clermont-Ferrand din Franta, din 2008, a reusit sa castige medalia de aur cu echipa, inca un aur la sol si argintul la barna.

Tot in 2008, a facut parte din lotul Romaniei prezent la Jocurile Olimpice de la Beijing, impreuna cu Steliana Nistor, Anamaria Tamirjan, Gabriela Dragoi, Andreea Grigore si Andreea Acatrinei. Sandra a castigat medalia de aur la sol cu acel prilej, dar si bronzul cu echipa.

In septembrie 2010 a castigat medalia de aur la sol, la Cupa Mondiala de la Gent (Belgia). La Cupa Mondiala de la Paris, din martie 2011, Sandra Izbasa a prezentat un exercitiu nou la sol cu care a obtinut medalia de aur inaintea coechipierei Diana Chelaru si a rusoaicei Anna Dementieva.

Anul trecut, la Mondialele de la Berlin, Sandra si-a adjudecat aurul la sol si sarituri, iar anul acesta a cucerit aurul cu echipa si la sarituri la Europenele de la Bruxelles.

Sandra Izbasa a fost aleasa Atleta Anului 2008 de catre Federatia Romana de Gimnastica.