A fost primul roman calificat la Jocurile Olimpice de la Londra, iar la intrecerile din Marea Britanie a reusit sa castige prima medalie de aur a delegatiei Romaniei. Alin Moldoveanu se pregateste uneori si 6-7 ore pe zi, s-a apucat de tir la 14 ani, iar la competitii vrea sa participe pana la 70 de ani. "Totul a inceput din pura intamplare, inainte de a participa la selectie nici nu stiam ca exista sectie de tir in Focsani", a declarat campionul olimpic pentru Mediafax inainte de participare la JO.

Alin George MoldoveanuFoto: Reuters

Psihologia, un atu in competitie

"Pshologia este un atu, deoarece se spune ca tirul este un sport pur psihic. Ce iti trebuie pentru a reusi? Indemnare, calm, precizie si pentru a fi un bun sportiv ai nevoie de foarte multa determinare. Asa in general, nu ma dau in vant dupa arme".

Pregatirea dureaza si 6-7 ore pe zi

"Perioada de pregatire... este intre 3 si 6-7 ore, asta include pregatire specifica, pregatire fizica si psihologica. Antrenamentul fizic nu e primordial. Am inceput tirul din pura intamplare, inainte de a participa la selectie nici nu stiam ca exista o sectie de tir in Focsani".

Tirul, un sport scump

"Daca ar fi sa il practice cineva (n.r. tirul) dintr-un salariu mediu pe economie ar fi practic imposibil, insa la noi in tara sportul de performanta inca mai e subventionat. Am salariul mediu pe economie poate un picut peste, fara alte surse de venit, dar conditia e sa fii cel mai bun si de aici greutatea. Paradoxal nu cred ca in alta tara europeana mi-ar fi fost mai bine, poate as fi avut conditii de pregatire mai bune, dar nu pot afirma ca as fi avut rezultate mai bune, asta nimeni nu va sti niciodata".

"Vreau sa fac sport atata timp cat sunt sanatos, tirul nu are limita de varsta", a declarat Alin Moldoveanu pentru Mediafax.

Alin Moldoveanu, prezentare

Alin George Moldoveanu - nascut pe 3 mai 1983, la Focsani

Are 1.74 metri si 74 de kilograme.

Este legitimat la clubul sportiv Dinamo Bucuresti.

La Jocurile Olimpice de la Beijing a incheiat competitia pe locul patru.

Palmares:

Aur la JO de la Londra (2012)

CE Gyor (2004) - bronz la pusca aer comprimat 10 metri

CM Zagreb (2006) - argint la pusca aer comprimat 10 metri

Cupa Mondiala Rio de Janeiro (2008) - argint la pusca aer comprimat 10 metri

Locul patru la JO de la Beijing (2008).