Inotatorul american Michael Phelps a oferit sambata seara ultima reprezentatie din cariera, cucerind cea de-a 22-a sa medalie olimpica, a 18-a de aur, in finala probei de 4x100 m mixt, alaturi de stafeta Statelor Unite, relateaza Agerpres.

Michael Phelps, cel mai medaliat sportiv din istoria JOFoto: Reuters

Cu 22 de medalii (18 de aur, 2 de argint si 2 de bronz) cucerite la Jocurile Olimpice, Michael Phelps a depasit-o in clasamentul all-time al celor mai titrati sportivi olimpici pe fosta gimnasta sovietica Larisa Latinina, care a castigat 18 medalii la JO, intre 1956 si 1964.

La 27 de ani, Phelps spune adio fara regrete sportului care l-a facut celebru si pe care l-a practicat in ultimele doua decenii. "Este greu de descris ceea ce simt, insa mi-am incheiat cariera asa cum am dorit, iar asta este tot ce ce conteaza", a declarat campionul din Baltimore dupa ce a coborat de pe podiumul de premiere.

"Mi-am spus mereu ca nu vreau sa inot pana la 30 de ani si nu vreau sa fiu lipsit de respect fata de inotatorii care au acesta varsta. Am reusit sa obtin tot ceea mi-am propus in cariera mea. Eu si Bob (Bowman, antrenorul sau) am facut totul, iar acum a sosit timpul sa trec la alte lucruri. Am spus mereu ca vreau sa duc acest sport la un alt nivel, iar acesta a fost obiectivul meu de cand aveam 15 ani. Natatia a facut atatea pentru mine si acum vreau sa dau inapoi ceea ce mi-a oferit si sa o vad crescand in continuare", a declarat Michael Phelps.

"Cred ca daca poti sa spui asta despre cariera ta, nu ai nevoie sa continui. E timpul pentru alte lucruri", a precizat sportivul

Referindu-se la premiul primit din partea Federatiei internationale de natatie pentru extraordinarele sale performante de la Jocurile Olimpice, Michael Phelps a declarat: "Este ciudat sa privesc acest trofeu pe care scrie: «Cel mai mare sportiv olimpic al tuturor timpurilor». La incalzire, i-am spus lui Bob ca l-am idolatrizat pe Michael Jordan intreaga mea viata, deoarece a facut lucruri pe care nimeni altcineva nu le-a reusit si este cel mai mare baschetbalist din toate timpurile. I-am spus, de asemenea, antrenorului meu ca am reusit sa devin cel mai mare inotator din toate timpurile datoria lui si i-am multumit. Dupa cursa, mi-a spus: 'Tu ai fost in piscina'. Lacrimile mele erau ascunse in spatele ochelarilor, insa ale lui ii curgeau pe obraji. Nu ma aflam aici daca nu era el si il iubesc mai mult decat orice. Sunt 15 ani de cand trebuie sa suporte toate prostiile mele si nu i-am multumit niciodata suficient".