Campionul olimpic Usain Bolt, incoronat joi seara drept "cel mai bun sprinter al tuturor timpurilor" dupa ce a castigat medalia de aur la proba de 200 m pentru a doua oara consecutiv la Jocurile Olimpice (performanta inregistrata si in proba de 100 m), a declarat ca si-a pierdut respectul pentru fostul atlet Carl Lewis, pe care l-a detronat, relateaza Reuters.

Podiumul jamaican la 200m: Usain Bolt - aur, Yohan Blake - argint, Warren Weir - bronzFoto: Reuters

Lewis, 51 de ani, singurul altet in afara de Bolt care a castigat de doua ori consecutiv aurul olimpic la 100 m, nereusind insa sa repete si performata la 200 m (a luat aurul in 1984 insa doar argintul in 1988), a ridicat problema dopajului in Jamaica in urma cu patru ani, referitor la performanta recordmenului Bolt la Beijing.

Carl Lewis, in public la un meci de polo de la JO 2012

Carl Lewis, in public la un meci de polo de la JO 2012

Foto: Agerpres/AP

"Cred ca sunt niste probleme. In tari ca Jamaica nu exista un program de testari pentru dopaj, pot trece cateva luni fara sa fie testati atletii. Nu spun ca cineva ia ceva, insa toata lumea trebuie sa aiba conditii egale. Nu spun ca au facut ceva, nu stiu. Insa cum poate cineva sa creada ca nu ar trebui sa fie teste, in special in acest sport?", a spus la acea vreme Lewis - care a castigat de patru ori consecutiv proba de saritura in lungime la Jocurile Olimpice - intr-un interviu pentru Sports Illustrated.

De atunci el a continuat sa ridice aceasta problema, insa Bolt a reactionat dupa castigarea probei de 200 m, joi seara, la Londra.

Intrebat in conferinta de presa cu cine ar prefera sa fie asemuit, cu Carl Lewis sau alt mare atlet american Jesse Owens (cvadruplu campion olimpic la Jocurile de la Berlin, din 1936), Bolt, in varsta de 25 de ani, a raspuns: "Voi spune ceva controversat acum, (despre) Carl Lewis - nu am deloc respect fata de el. Asta din cauza insinuărilor legate de dopaj. Este absolut degradant pentru un atlet să spună astfel de lucruri despre alţi atleţi. Cred că pur şi simplu doreşte să atragă atenţia, deoarece nimeni nu mai vorbeşte prea mult despre el. M-am intristat cand am auzit ce spune, asa ca, mi-am pierdut tot respectul".

Lewis a fost depistat pozitiv de trei ori inainte Jocurilor din 1988, insa oficialii americani au contestat rezultatele.

A fost numit "altetul secolului 20" de catre Comitetul Olimpic International si de revista Sports Illustrated, si s-a aratat deseori deranjat de ideea ca poate fi depasit ca palmares de un atlet din secolul 21 (palmaresul sau este de 10 medalii olimpice, intre care 9 de aur, la sprint si saritura in lungime).

Intrebat inainte de Jocurile de la Londra ce crede despre Bolt, a raspuns: "Cred este doar interesant. Ma uit la rezultate ca restul lumii si astept...sa vad ce se intampla."

Chiar si dupa succesul lui Bolt la suta de metri, felicitarile lui Lewis au fost vagi: "Repeta performanta si este extraordinar si este a doua persoana care o face, felicitari. Pentru mine, ce admir la o persoana, este longevitatea. Nu vreau sa incerc sa ii rapesc ceva din performanta sa pentru ca este extraordinara, insa trebuie sa vezi o anumita consecventa pe o perioada de timp pentru ca deocamdata sunt doar patru ani."