Responsabilii Federatiei lituaniene de baschet au fost avertizarti in privinta comportamentului rasist ar unora dintre fanii echipei lituaniene prezenti la meciurile din cadrul Jocurilor Olimpice si au fost somati sa ia masuri inaintea partidei de sambata cu Statele Unite, relateaza The Guardian.

Un fan lituanian a fost amendat cu 2.500 de lire de un tribunal londonez dupa ce s-a declarat vinovat de comportant rasial. Suporterul nationalei lituaniene a recurs la gesturi naziste si a imitat strigatele de maimuta in cursul meciului de joi dintre Lituania si Nigeria.

Secretarul general al Federatiei internationale de baschet, Patrick Baumann a declarat sambata ca gesturile si comportamentul rasist nu vor fi tolerate. "Suntem total impotriva unui astfel de comportament si am transmis delegatiei lituaniene ca ar fi mai bine pentru ei daca ar comunica asta fanilor lor", a precizat Baumann.

Echipa Lituaniei, castigatoare bronzului la Campionatul Mondial din 2010 -castigat de SUA-, ar putea fi pedepsita in alte competitii in cazul in care fanii lituanieni continua sa provoace incidente rasiste din Jocurile desfasurate in Londra.

"Daca se intampla, vor exista consecinte si in afara Jocurilor de la Londra", a spus Baumann adaugand ca intr-o astfel de competiti sportiva "este vorba despre respectarea adversarilor, este vorba respectarea Jocurilor, a valorilor olimpice si este vorba despre o celebrare a prieteniei intre oameni din intreaga lume."

Organizatorii Jocurilor Olimpice au precizat ca fanii rasisti vor fi rugati sa paraseasca tribunele.

Miercuri, avocatul unuia dintre fanii lituanieni a argumentat in fata instantei londoneze, ca actiunile clientului sau se datoreaza faptului ca acesta crede ca gesturile si comportamentul sau sunt acceptate la meciurile sportive de acasa.