Opt jucatoare din concursul feminin de dublu la badminton au fost descalificate la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 dupa ce ar fi pierdut deliberat meciuri pentru a intalni in urmatoarele faze adversare mai slabe, scrie presa internatioanala.

Federatia Internationala de Badminton (BWF) a luat acesta decizie in cazul a doua perechi din Coreea de Sud una din China si una din Indonezia. Imediat dupa decizie, chinezoaica Yu Yang campioana olimpica la dublu a anuntat ca se retrage din sport.

"Este ultima mea competitie. Adio, Federatie internationala de badminton, adio dragostea mea, badminton", a scris jucatoarea in varsta de 26 de ani pe cea mai mare retea de microblogging din China.

Delegatia olimpica chineza a deschis o investigatie privind "aranjarea" unor meciuri de catre jucatoarele sale.

Suspiciuni de blat au inceput sa apara la meciul de dublu intre China si Coreea de Sud.Wang Yu Xiaoli şi Yu Yang din China, şi Jung Kyung-Eun şi Kim Ha-na din Coreea de Sud au jucat un meci fara dinamism, servind intentionat de mai multe ori, in fileu sau in afara. Victoria a revenit sud-coreencelor, iar fetele au parasit terenul de joc in huiduielile fanilor.

Antrenorul Coreii de Sud, Han Sung-Kook, a acuzat echipa chineză: "China a început aceasta, ea au făcut-o prima. Este un lucru complicat, cu remize. Nu au vrut să se întâlnească în semi-finala".

Dar Yu a negat acuzaţia, spunand mass-media: "De fapt, aceşte adversare într-adevăr au fost puternice Aceasta este prima data le-am intalnit şi mâine este runda de knock-out, asa ca am vrut sa pastram mai multa energie".

Scandalul la badminton este al treilea scandal major de la Jocurile Olimpide de la Londra. Primul a fost la scrimă, unde o sud-coreeanca a fost eliminată în mod controversat în semifinale. Celalalt, la înot, unde chinezoaica Ye Shiwen in varsta de 16 ani a spulberat recordul mondial la înot, fiind bănuită de dopaj.