VIDEO Procesul lui Oscar Pistorius: Sportivul, gasit vinovat pentru ucidere din culpa
Dupa ce judecatoarea i-a cerut sa se ridice, sportivul in varsta de 27 de ani a ascultat impasibil pronuntarea verdictului.
Pistorius a fost gasit nevinovat in cazul a doua acuzatii de posesie ilegala de munitie si tragerea cu o arma de foc prin trapa unei masini, insa a fost gasit vinovat de tragerea cu arma de foc intr-un loc public, si anume sub o masa dintr-un restaurant plin cu oameni din Johannesburg.
Masipa si-a bazat decizia de vinovat pentru ucidere din culpa pe faptul ca Pistorius s-a comportat nerezonabil si neglijent cand a tras 4 focuri de arma, cu un pistol de 9mm, in usa de la o toaleta din casa sa din Pretoria, omorand-o aproape instant pe Reeva Steenkamp, care se afla dupa usa.
In cadrul procesului, procuratura a sustinut ca Pistorius a omorat-o intentionat pe Steenkamp dupa o cearta avuta in primele ore ale zilei de Sfantul Valentin, insa Masipa a aratat ca reprezentantii statului nu au reusit sa aduca suficiente dovezi care sa sprijine aceasta acuzatie.
Pistorius a sustinut ca a tras crezand eronat ca un hot se ascunde in baie.
La sosirea la tribunal, vineri dimineata, sportivul in varsta de 27 de ani a evitat sa priveasca multimea compacta de reporteri aflata la intrare.
Pistorius a fost acuzat ca a ucis-o pe iubita sa, Reeva Steenkamp, pe 14 februarie, insa joi judecatoarea a exclus incadrarile de crima cu premeditare si crima cu intentie.
Pistorius a pledat nevinovat pentru toate capetele de acuzare, inclusiv doua care se refera la tragere cu arma de foc in public si detinere ilegala de munitie.
Procesul lui Oscar Pistorius a inceput pe 3 martie 2014 si a fost in mare parte televizat.
Inainte de aceasta tragedie, atletul de 27 de ani, care a castigat doua medalii de aur la Jocurile Paralimpice din 2012 si a participat si la Jocurile Olimpice din acelasi an, era cunoscut ca "blade runner".
Reeva Steenkamp, absolventa de Drept si model, in varsta de 29 de ani, a fost impuscata de trei ori prin usa de la baie de catre Pistorius, in casa lor din Pretoria, dis de dimineata pe 14 februarie.
Atletul a negat ca cei doi s-ar fi certat in ziua respectiva si a spus ca el credea ca Reeva se afla in dormitor, iar in baie ar fi intrat un intrus. El s-a declarat ingrozit de ce s-a intampla si a povestit cum a incercat sa opreasca sangererea si sa o salveze pe iubita sa cand si-a dat seama de eroare.
Principalele date in cazul Oscar Pistorius
AFP, citat de Mediafax
FEBRUARIE 2013
14 februarie: Oscar Pistorius, 26 de ani, este arestat dupa ce la locuinta sa din Pretoria s-a descoperit trupul neinsufletit al iubitei sportivului, Reeva Steenkamp, un model in varsta de 29 de ani. Sportivul recunoaste imediat ca a impuscat-o pe femeie printr-o usa, noaptea, insa subliniaza ca a crezut ca era un hot. Pistorius este incarcerat.
15 februarie: Pistorius se prezinta, cu ochii in lacrimi, la tribunalul din Pretoria. Judecatorul decide inculparea sud-africanului pentru uciderea Reevei.
19 februarie: Parchetul sustine ca a fost crima cu premeditare, avocatul sportivului spune ca a fost un accident si prezinta in detaliu varianta acestei erori tragice.
20 februarie: Politia anunta ca a gasit la domiciliul lui Pistorius seringi si testosteron, produs dopant interzis sportivilor.
Apararea subliniaza mai multe lacune si erori de procedura in ancheta politiei.
21 februarie: Anchetatorului Hilton Botha, el insusi cercetat pentru tentativa de omor, i se retrage acest caz.
Dupa firma Clarins, si firma producatoare de echipament sportiv Nike anunta ca a incetat colaborarea cu Oscar Pistorius.
22 februarie: Pistorius este eliberat pe cautiune.
MARTIE 2013
11 martie: Familia sportivului precizeaza ca, "contrar zvonurilor", Pistorius nu este pe punctul de a se sinucide.
28 martie: Pistorius obtine dreptul de a-si recupera pasaportul si astfel de a parasi teritoriul Africii de Sud.
APRILIE 2013
14 aprilie: Presa scrie ca Oscar Pistorius a fost vazut la 6 aprilie impreuna cu prietenii sai in doua restaurante din Johannesburg.
MAI 2013
20 mai: Agentul sportivului anunta ca Pistorius nu va participa la nicio competitie in 2013.
IUNIE 2013
28 iunie: Pistorius efectueaza "un antrenament de rutina".
OCTOMBRIE 2013
1 octombrie: Oscar Pistorius angajeaza experti americani in medicina legala.
NOIEMBRIE 2013
20 noiembrie: Dosarului i se adauga doua incalcari ale legislatiei privind armele de foc.
IANUARIE 2014
23 ianuarie: Au loc discutii pentru o compensatie financiara pe cale amiabila, conform unui avocat al familiei Steenkamp. Fara efect asupra procesului.
FEBRUARIE 2014
14 februarie: La un an dupa decesul Reevei, Pistorius isi exprima durerea intr-un mesaj postat pe internet.
25 februarie: Televiziunea este autorizata sa transmita in direct procesul. Pistorius obtine dreptul de a nu fi aratat in timp ce depune marturie.
MARTIE 2014
3 martie: La startul procesului, o vecina vorbeste despre "tipetele infioratoare" ale unei femei in momentul producerii dramei.
10 si 13 martie: Pistorius are stari de voma mai intai la citirea raportului autopsiei, iar apoi cand vede o fotografie cu victima sa.
APRILIE 2014:
7 - 15 aprilie: Pistorius depune marturie. Zile infernale pentru el, marcate de numeroase crize de plans si de intreruperi ale audierii. Oscar Pistorius recunoaste ca a tras cateva focuri de arma, dar refuza sa admita ca a intentionat sa o ucida pe Reeva Steenkamp.
IUNIE 2014
30 iunie: Dupa sase saptamani de intrerupere a procesului, patru experti psihiatri si psihologi au declarat ca au ajuns la concluzia ca Pistorius nu are o tulburare mentala si poate fi raspunzator penal. Pistorius poate fi condamnat la 25 de ani de inchisoare.
AUGUST 2014
7 august: Acuzarea cere ca Pistorius sa fie condamnat pentru omor, dupa un rechizitoriu de cinci ore. Apararea sustine ca a fost omor prin imprudenta.
8 august: Judecatoarea Thokozile Masipa incheie procesul si anunta ca va citi verdictul la 11 septembrie.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Nu a vrut, a fost doar asa, din .. "greseala" .
Oare cum este pedepsita asa "greseala", ciuruirea unui om , al femeii tale.
Chestia este ca a mintit cu nerusinare tot timpul procesului... de ce ?