Povestea lui Nicolae Manea in Giulesti a inceput in 1967, cand la varsta de 13 ani a batut la portile stadionului din Grant. In acel sezon, Dan Coe, Lupescu, Neagu si Rica Raducanu castigau primul titlu din istoria clubului. A petrecut peste 25 de ani la Rapid ca jucator, antrenor si conducator si s-a stins in momentele in care si echipa abia mai palpaie.

Nicolae Manea in tricoul alb-visiniuFoto: 1923.ro

"Nicolae Manea s-a apucat de fotbal pentru ca la meciurile juniorilor republicani se primeau cate 100 de lei, folositori pentru scoala si alte nevoi ale unui copil sarac. Prins de farmecul Rapidului si jucand cu mare pasiune, dupa cateva luni si-a dat seama ca a uitat sa-i mai ceara banii antrenorului", povesteste Marius Mitran.

Dupa o viata dedicata echipei sale de suflet, amintirile ramase sunt multe. "Mutu", cum era numit in vremea in care juca, sau "Nea Nae", mai tarziu, a stiut mereu sa treaca cu mult umor peste momentele dificile.

Povestea semifinalei de Cupa Romaniei cu Steaua, cand a fugit in pijama din spital si a decis meciul

In 1975, inaintea semifinalei de Cupa Romaniei cu Steaua, Armata a descoperit ca Manea fusese bolnav de hepatita. "M-au internat cu forta ca sa nu joc. Un general m-a amenintat ca fac puscarie daca fug. Actuala sotie m-a asteptat cu un taxi la Gara de Nord. Am sarit gardul spitalului in pijamale si halat si am fugit la stadion", isi amintea fostul atacant al Rapidului. Giulestenii au eliminat-o atunci pe Steaua, dupa 1-1 si 6-5 la penalty-uri, Manea transformind lovitura decisiva. "Visiniii" aveau sa cistige si trofeul, in dauna Craiovei, 2-1, golurile fiind marcate tot de Manea, relateaza GSP.

Cum a ajuns sa joace pentru rivalii de la Steaua

In vara anului 1980, Nicolae Manea, la acea vreme capitan al Rapidului, a fost exclus din lot de antrenorul Ion Ionescu, dupa o prestatie slaba in jocul pierdut in fata Progresului. Acuzat ca n-a "pus osul", impreuna cu alti cinci jucatori, Manea a acceptat oferta din Ghencea. Cu putine meciuri jucate pentru ros-albastri si certat cu antrenorul Gheorghe Constantin, a fost lasat sa se intoarca printre ai lui, in Giulesti, la finalul turului de campionat.

Cornel Dinu: "Soarta lui coincide cu decaderea Rapidului. Poate ca nu e intamplator" (Realitatea.net)

Mircea Lucescu: "A fost si a ramas toata viata devotat Rapidului. O sa mi-l amintesc mereu ca pe un om vesel, mereu pus pe glume. Din nefericire, viata e uneori nemiloasa", (Gsp.ro)