In perioada interbelica, rivalitatea dintre Venus si Rapid Bucuresti aducea la fiecare meci zeci de mii se spectatori. Daca alb-negrii si-au adjudecat nu mai putin de opt titluri de campioana, giulestenii s-au obisnuit cu castigarea Cupei Romaniei, de sapte ori intre 1935 si 1942.

Gabriel MarinescuFoto: Wikipedia

Daca Rapid era echipa sustinuta de angajatii de la CFR, Venus Bucuresti avea parte de toata sustinerea"Imparatului" Gabriel Marinescu, general si om politic, mana dreapta a Regelui Carol al II-lea, care de-a lungul timpului a ocupat functiile de Prefect al Politiei Capitalei sau Ministru al Ordinii Publice. Dupa atatea campionate castigate generalul avea o singura dorinta: sa aduca in vitrina Venusului si o Cupa a Romaniei.

La finalul editiei 1937-1938, Rapid o invinge in finala pe Venus cu scorul de 2-1. Putin dupa miezul noptii, rapidistii parasesc restaurantul Luther de langa Gara de Nord, unde obisnuiau sa sarbatoreasca victoriile. La iesire Baratky, Vintila, Auer si Rafinschi sunt luati cu duba neagra a politiei si dusi la Prefectura "Imparatului" pentru verificarea actelor, scrie Ioan Chirila in "Glasul rotilor de tren".

A doua zi dimineata, presedintele rapidist Constantin Bauer Ardeleanu are o idee castigatoare: cere sa fie primit de Gabriel Marinescu si solicita rejucarea finalei. Generalul exulta de fericire si ii elibereaza pe cei patru fotbalisti, arestati "dintr-o eroare" in opinia lui.

Cinci zile mai tarziu are loc meciul revansa pentru Venus, dar castiga tot Rapid, de data asta cu scorul de 4-2. Iuliu Baratky si Stefan Auer aveau de platit o polita, fiecare marcand cate o dubla. De notat ca in ultimele minute ale meciului la scorul de 4-1, Vintila ii face cadou o minge adversarului Humis, de ziua sa onomastica, care marcheaza bucuros.

Rapid, castigatoarea Cupei Romaniei

Rapid, castigatoarea Cupei Romaniei

Foto:

Povestea interesanta incepe abia acum. Regele Carol al II-lea afla de la vicepresedintele Consiliului de Ministri si presedintele FRF, rival al lui Marinescu, de arestarile fotbalistilor. Ca sa se apere, generalul il cheama pe conducatorul Rapidului si solicita sa fie ales...presedinte de onoare al echipei din Giulesti.

"Imparatul" primeste intr-un cadru restrans titlul de presedinte de onoare al Rapidului si bea sampanie din Cupa Romaniei proaspat castigata, adusa special din vitrina clubului. Cineva nu rateaza ocazia si exclama ironic: "Traim un moment istoric. Un venusist band din Cupa Romaniei!".

Stirea apare cu litere mari si ingrosate in ziare. Gabriel Marinescu solicita o audienta la rege si se scuza: "Majestate, totul a fost o calomnie, priviti acest ziar. Cum s-ar putea ca cel care i-a agresat pe jucatorii rapidisti sa fie chiar presedintele lor de onoare?". Regele Carol al II-lea inchide si de aceasta data ochii in privinta faptelor generalului.