Video Povestile fotbalului: Record greu de egalat in fotbalul romanesc: 34 de ani in slujba aceluiasi club. Debutul fantastic al lui Ilie Oana in prima liga
Fostul international Ilie Oana, simbol al echipei Petrolul Ploiesti, ramane un nume aparte in fotbalul autohton din mai multe motive. Acesta s-a nascut tocmai in...Statele Unite ale Americii, unde parintii sai se refugiasera din cauza Primului Razboi Mondial.
Revenit in tara, Ilie Oana a fost propus la Juventus Bucuresti de catre administratorul clubului, care il remarcase la Sibiu, unde evolua pentru echipa locala Soimii. Slabut si fragil, dar in acelasi timp ager si istet, pustiul de doar 19 ani a lasat de la inceput o impresie buna, chiar daca era inca "necopt", dupa cum isi amintea mai tarziu fostul sau antrenor si coechipier, Coloman Braun-Bogdan.
Debutul in prima liga a avut loc in anul 1937 tocmai intr-un meci contra Ripensiei Timisoara. Banatenii aveau insa jucatori consacrati: Pavlovici, Dobay, Bindea, Burger, Cotormani, Schwartz... care speriau orice adversar.
Numai ca Ilie Oana nu s-a speriat de ei. Din contra. Juventus Bucuresti a invins Ripensia Timisoara cu 5-1, iar debutantul a marcat patru goluri.
Ilie Oana detine si un record greu de egalat in fotbalul romanesc: a activat timp de 34 de ani ca jucator si antrenor la acelasi club. Dupa ce Juventus a fost mutat la Ploiesti, transformandu-se in Petrolul, antrenorul a reusit sa castige doua titluri (1958, 1959) si o cupa a Romaniei (1963) la carma echipei Petrolul. In semn de omagiu, din 1990 stadionul "gazarilor" ii poarta numele.
VIDEO Povestile fotbalului, povestile lui Rica. Cum a obtinut Rica Raducanu aprobarea de casa. "Pai matale Cioara, eu cioara, si plec cu laba goala?"
VIDEO Povestile fotbalului: 6 sep 1982: Cum era descris tanarul Hagi de catre Centrul de medicina sportiva. Ce probleme avea "ucenicul vrajitor"
VIDEO Povestile fotbalului: Cum si ce mancau fotbalistii nemti la CM 1962
Povestile fotbalului Finala maraton de Cupa Romaniei care s-a disputat de patru ori in 7 luni
merea rasplata :recunostinta celor care l-au cunoscut si faptul ca stadionul din ploiesti ii poarta numele.
citesc acum despre simona halep; a castigat 3 mil euro la 22 ani; asta inteleg ziaristii nostri-si nu numai- despre practicarea sportului de performanta - cat castiga, cati bani au.
nimic sau foarte putin despre pregatirea sa, despre suferintele si eforturile si renuntarile sale, adevaratele motive care o fac atat de apreciata.
vreau sa cred ca recunostinta contemporanilor adevarati este adevarata rasplata ptr acesti OAMENI ADEVARATI