Daca azi fiecare jucator crede ca este absolut normal sa plece la un club din strainatate dupa unul-doua sezoane reusite in tara, a fost o vreme cand sa petreci multi, foarte multi ani la acelasi club insemna o dovada de atasament, dragoste si recunostiinta pentru club si oamenii care te-au purtat pe brate.

Ilie Oana prezentand tactica meciuluiFoto: Captura Youtube.com

Fostul internationalIlie Oana, simbol al echipei Petrolul Ploiesti, ramane un nume aparte in fotbalul autohton din mai multe motive. Acesta s-a nascut tocmai in...Statele Unite ale Americii, unde parintii sai se refugiasera din cauza Primului Razboi Mondial.

Revenit in tara, Ilie Oana a fost propus laJuventus Bucuresti de catre administratorul clubului, care il remarcase la Sibiu, unde evolua pentru echipa locala Soimii. Slabut si fragil, dar in acelasi timp ager si istet, pustiul de doar 19 ani a lasat de la inceput o impresie buna, chiar daca era inca "necopt", dupa cum isi amintea mai tarziu fostul sau antrenor si coechipier,Coloman Braun-Bogdan.

Debutul in prima liga a avut loc in anul 1937 tocmai intr-un meci contra Ripensiei Timisoara. Banatenii aveau insa jucatori consacrati: Pavlovici, Dobay, Bindea, Burger, Cotormani, Schwartz... care speriau orice adversar.

Numai ca Ilie Oana nu s-a speriat de ei. Din contra. Juventus Bucuresti a invins Ripensia Timisoara cu 5-1, iar debutantul a marcat patru goluri.

Ilie Oana detine si un record greu de egalat in fotbalul romanesc: a activat timp de 34 de ani ca jucator si antrenor la acelasi club. Dupa ce Juventus a fost mutat la Ploiesti, transformandu-se inPetrolul, antrenorul a reusit sa castige doua titluri (1958, 1959) si o cupa a Romaniei (1963) la carma echipei Petrolul. In semn de omagiu, din 1990 stadionul "gazarilor" ii poarta numele.