Presiunea care se pune pe antrenor sau jucatori in zilele noastre are corespondent si in trecut, dar la alt nivel. Daca acum antrenorul este amenintat cu demisia de catre patron in cazul unui esec, inainte de 1989 comunistii apelau la alte metode.

Mircea LucescuFoto: Captura Youtube.com

In campania de calificare pentru Campionatul Mondial din Mexic 1986, Romania antrenata de Mircea Lucescu a ratat locul 2 dupa o intelegere intre Anglia si Irlanda de Nord. Inainte de penultimul meci al grupei, cu nord-irlandezii, in cantonamentul echipei nationale a avut loc un moment inedit, povestit de maestrul Ioan Chirila.

Cu o seara inaintea partidei disputate pe stadionul "23 august", la restaurantul hotelului Tolstoi unde se afla cazata echipa Romaniei, antrenorii Mircea Lucescu si Mircea Radulescu cinau impreuna cu presedintele federatiei, Mircea Angelescu, si cronicarul Ioan Chirila.

La masa lor s-a asezat un individ roscat insotit de un caine mare si negru, care dupa ce bause peste masura a intrat in vorba. L-a chemat pe seful de sala, iar acesta in loc sa-i spuna ca restaurantul s-a inchis a executat precis ordinele sale si s-a intors cu o farfurie imensa cu friptura si cartofi prajiti din care patrupedul a servit cu nerabdare.

Antrenorii romani s-au ridicat de la masa, dar au fost opriti de roscovan: "Nu misca nimeni. Cine pleaca, pun cainele pe el!". Apoi a inceput sa rada fara motiv si imediat sa planga, ametit de aburii alcoolului.

Cainele Labrador apartinea lui Nicolae Ceausescu, iar personajul insotitor era degustatorul cuplului prezidential: "Nici nu stiti cat de mult va iubeste sefu' si mai ales sefa'...in special pe tine, blondule". Blondul era Mircea Radulescu, iar celalalt vizat Mircea Lucescu. "Eu vad toate meciurile voastre cu seful si sefa. Stau in spatele lor si le degust mancarea si vinul. Daca bateti maine, va fi bine. Daca pierdeti, s-a zis cu voi!"

Din fericire cainele satul dadea semne de plictiseala, iar securistul a decis sa paraseasca localul. Mircea Lucescu si Ioan Chirila n-au putut dormi toata noaptea din cauza privirii Labradorului.

La 16 octombrie 1985, Romania a pierdut meciul cu Irlanda de Nord, in care era favorita clara. In ultimul meci din grupa, tricolorii au invins Turcia in deplasare cu 3-1, dar englezii si nord-irlandezii s-au menajat reciproc, iar nationala noastra a ratat calificarea la turneul final din Mexic, terminand pe locul al treilea.