Presedintele Consiliului National pentru Compatarea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a trimis o scrisoare presedintelui UEFA, Michel Platini, cu privire la declaratiile discriminatoare ale patronului TSKA Sofia, Dimitar Borisov, la adresa a doi jucatori ai formatiei Steaua.

CNCD il acuza de discriminare pe patronul clubului TSKA Sofia dupa declaratiile acestuia din presa bulgara. "CNCD a luat act, cu ingrijorare, de declaratiile rasiste ale domnului Dimitar Borisov, presedintele TSKA Sofia, cu privire la etnia unor jucatori ai echipei Steaua Bucuresti. Declaratiile au fost facute dupa meciul Steaua Bucuresti - TSKA Sofia, din 18 august, din Liga Europa. Contextul in care cuvintele "gunoi" si "tuciuriu" au fost folosite cu privire la Steaua si in special la doi jucatori ai Stelei este de acuzat atat din privinta romanilor cat si a comunitatii Roma. Acesta creeaza o atmosfera ostila, degradanta, umilitoare si ofensatoare", se precizeaza in scrisoarea catre UEFA, citata de Mediafax.

Asztalos ii recomanda lui Platini sa ia masurile necesare pentru a preveni alte declaratii asemanatoare. "In acelasi timp, CNCD apreciaza eforturile UEFA de combatere a rasismului prin sanctiunile aplicate si campaniile de prevenire a rasismului, promovand toleranta si fair-play-ul in fotbal, dar consideram ca acestea ar trebui intensificate si sustinute in viitor prin aplicarea de masuri suplimentare pentru a elimina astfel de comportamente. Consider ca UEFA va lua masurile necesare pentru prevenirea si combaterea discriminarii in sport si as fi recunoscator daca m-ati tine la curent cu acest subiect. Sper sa primesc un raspuns in acesta problema, cu respect Asztalos Csaba Ferenc", se incheie scrisoarea adresata forului european.

Sambata, patronul TSKA Sofia, Dimitar Borisov, a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei Sportal.bg, ca a citit ca doi jucatori mai inchisi la culoare ai Stelei, adversara din play-off-ul Ligii Europa, sunt considerati staruri si ca este convins ca acestia s-ar integra rapid la firma sa de salubrizare. "Firma mea se ocupa de gunoi, acum raspund unor gunoaie. Le spun ca nicio munca nu este rusinoasa. Am citit ca doi jucatori mai inchisi la culoare de la Steaua sunt considerati staruri. Daca e asa, ma ofer sa-i ajut sa se transfere in Bulgaria. Dar nu la TSKA, ci la firma mea, Titan. Sunt convins ca se vor integra rapid. Muncitorii nostri sunt baieti buni si ii vor accepta. La cine ma refer? La preferatul lui Becali, jucatorul de pe dreapta (n.r. - Banel Nicolita), inchis la culoare, si un fundas (n.r. - portughezul Geraldo). Nu, nu ma refer la Iliev, el nu e un star. Acum e o gloaba si se misca precum un troleibuz. Era un star cand juca la TSKA", a spus Borisov.

  • Lupescu: TSKA risca o amenda sau o suspendare a patronului

Ionut Lupescu, membru in Comisia de Disciplina a UEFA, a declarat, luni, ca gruparea bulgara TSKA Sofia risca o amenda, iar patronul Dimitar Borisov o suspendare daca Steaua il va reclama pe oficialul sofiot, iar declaratiile acestuia se dovedesc a fi rasiste.

"Steaua trebuie sa faca dovada acelor declaratii. Steaua va trebui sa anunte administratia UEFA, respectiv departamentul disciplinar, daca se simte jignita sau ofensata de lucrurile spuse de patronul bulgar. Primul pas trebuie sa-l faca Steaua. Dupa aceea sa vedem ce dovezi sunt in acest sens, iar comisia, din care fac si eu parte, dar nu voi judeca acest caz, va luat o masura. Probabil o amenda sau o suspendare a omului care a spus asta, daca se va dovedi ca a fost o chestie de rasism sau alte lucruri", a spus Lupescu, potrivit Mediafax.

Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat ca nu ii vine sa creada si a ramas blocat dupa afirmatiile facute de patronul TSKA Sofia in presa bulgara despre stelisti, precizand ca nu se va deplasa la Sofia pentru returul cu bulgarii.

Dimitar Borisov, patronul echipei de fotbal TSKA Sofia, si-a nuantat luni declaratiile facute despre cei doi jucatori "tuciurii" de la Steaua, pe care se oferea "sa-i transfere" la firma sa de salubritate: "Eu nu stiu de ce au reactionat asa in Romania, la cuvintele mele. Nu am spus niciodata ca romanii sunt tigani. Eu nu ii jignesc pe romani, pentru ca ii simt prieteni. Iar pe tigani ii respect", spune Borisov, intr-un interviu acordat sportal.bg.

  • UPDATE - Becali: Nu-l voi reclama pe patronul bulgarilor la UEFA

Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat, luni, pentru Mediafax, ca desi CNCD a trimis o scrisoare la UEFA cu privire la declaratiile patronului TSKA Sofia, care considera ca gruparea "ros-albastra" are "doi jucatori mai inchisi la culoare", el nu il va reclama pe acesta la forul european. "Foarte bine ca CNCD a trimis scrisoare la UEFA, sa faca ce vrea, eu nu voi reclama la UEFA declaratiile patronului bulgar", a spus Becali.

El a mentionat ca daca va accepta invitatia lui Borisov de a merge in Bulgaria si de a cina cu patronul celor de la TSKA Sofia nu va avea nevoie de un translator pus de acesta, ci isi va angaja el unul. "O sa ma gandesc daca voi accepta invitatia lui de a merge in Bulgaria si de a cina cu el. Nu o sa am nevoie de translatorul lui, o sa-mi angajez eu un translator daca voi merge acolo", a explicat Becali.