​Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a anuntat ca va redeschide "cazul Valiza" pe linie sportiva dupa trei ani de la rezolvarea sa de catre cea mai inalta instanta a fotbalului intern. Desi Dragomir isi motiveaza decizia printr-o declaratie recenta prin care Gigi Becali si-ar recunoaste culpa, finantatorul Stelei sustine ca e vorba despre razbunarea sefului LPF impotriva sa pe fondul razboiului deschis intre ei. Oricare ar fi motivul real, raman doua intrebari. In primul rand, dupa ce reguli functioneaza institutiile - cheie ale fotbalului romanesc daca un dosar inchis in urma cu trei ani poate fi redeschis in functie de interesele de moment ale unui conducator? In al doilea rand, cat de fragile sunt aceste institutii, daca relatiile dintre personaje importante ale fotbalului le pot pune intre paranteze?

Gigi Becali vs Dumitru Dragomir Foto: AGERPRES

Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) este ultima instanta sportiva de judecata din tara. Deciziile CAF pot fi atacate doar la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne).

Declaratiile celor doi actori

"Cazul Valiza a fost deschis pe linie sportiva in urma declaratiilor facute de patronul Stelei. El a spus de curand la televizor ca a trimis banii respectivi la Cluj pentru premiere. Cum premierea este interzisa si a fost scoasa in afara regulamentului in cadrul Comisiilor Federale, atunci cazul a fost redeschis pe rol.

Cum stau lucrurile: pana acum nu aveam un capat de acuzare, dar prin aceasta recunoastere la tv acum avem unul. Am avut cunostinta la inceput de faptul ca valiza a fost trimisa pentru cumpararea unui teren. Prin aceste ultime declaratii, a aparut o proba noua, dansul a recunoscut ca este premiere. Acest lucru nu se poate prescrie, iar noi trebuie sa luam in calcul, pe linie sportiva, precizarea dansului.

De asemenea, patronul Stelei nu a platit nici pana in ziua de azi amenda dictata impotriva lui (n.red. pe 4 iunie 2008, suma de 200.000 de lei). Acestea sunt penalitatile despre care am vorbit astazi (nr. luni)", a declarat Dumitru Dragomir, presedintele LPF, pentru HotNews.ro.

"Decizia Curtii de Arbitraj pentru Fotbal (nr. CAF) este definitiva, irevocabila si executorie. Ceea ce spune el (nr. Dumitru Dragomir) sunt doar tampenii. A supus el la vot in Adunarea Generala redeschiderea cazului, iar acum crede ca face ce vrea. Legea e lege, nu e cum vrea el. Da, am declarat ca acei bani sunt premiere, care e problema? Cat despre amenda, a spus ca nu am platit banii? Pai cum sa-i platesc? Eu iau bani de la Liga, de la Federatie (nr. pentru competitiile in care este implicata echipa ros-albastra), ei sunt cei care trebuie sa opreasca banii pe care ii datorez. Steaua ia bani din drepturile tv, din cupele europene, nu puteau sa opreasca suma? Nu te duci si platesti amenda, ti se opreste suma respectiva. Poate sa duca cazul si la FIFA, nu are ce sa mai faca.

In plus, daca eu sunt vinovat, atunci nu are legatura cu clubul, eu trebuie sa dau banii respectivi. Daca hotararea are legatura cu echipa, atunci opresti banii din incasari, ai atatea modalitati. Unde s-a mai vazut ca o decizie judecatoreasca sa fie intoarsa pentru faptul ca nu ti-ai platit o amenda? Are probleme mari Dumitru Dragomir", a declarat Gigi Becali , finantator Steaua, pentru HotNews.ro.

De ce s-au certat Gigi Becali si Dumitru Dragomir

Cearta dintre cele doua personaje din fotbalul romanesc a aparut in urma banilor din drepturile tv. Gigi Becali ar fi dorit, conform sefului LPF, o suma mai mare pentru formatia ros-albastra, in timp ce omul de afaceri il acuza pe oficialul Ligii ca si-ar fi "ciupit un comision de doua milioane de euro". "A fost licitatie publica si Dragomir a folosit intermediari. Eu am acceptat sa ciupeasca 500.000 sau 1 milion, dar el vrea doua milioane", a precizat Gigi Becali. "Becali bate campii, cred ca vrea sa pornim un nou scandal. Daca ma apuc de el, cu tot Europarlamentarul care este, nu stiu ce-i fac! Crede ca toti patronii sunt papagali si el este destept. El a invatat alfabetul doar pana la litera OI”, a fost raspunsul lui Dumitru Dragomir.

Desfasurarea evenimentelor:

4-7 mai 2008

In perioada 4-7 mai 2008, cu ocazia partidei dintre U Cluj si CFR Cluj (din ultima etapa a sezonului 2007-2008), Gigi Becali a oferit suma de 1,7 milioane de euro jucatorilor echipei Universitatea Cluj (aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare jucator de pe foaia de joc) pentru a-si apara corect sansele impotriva formatiei CFR 1907 Cluj, dupa cum a precizat DNA la momentul respectiv. Valiza cu banii respectivi a fost sechestrata printr-o ordonanta din data de 8 mai 2008.

4 iunie 2008

Comisia de Disciplina a FRF a hotarat depunctarea echipelor Steaua (7 puncte - tentativa de coruptie) si U Cluj (6 puncte - tentativa de luare de mita) in urma scandalului "Valiza". Depunctarea se aplica echipelor pentru sezonul care tocmai se incheiase. De asemenea, Gigi Becali a fost suspendat doi ani de pe stadioane si amendat cu 200.000 de lei.

8 Iunie 2008

"Este o magarie ceea ce s-a intamplat cu Steaua. Au vrut sa se impuna, sa-i arate pisica lui Gigi, sa-l ingenuncheze, dar pe Gigi o sa-l ingenuncheze doar pamantul. Au dat aceasta sanctiune si acum nu stiu cum sa scape. Gigi Becali nu merita sa i se faca asta" - Dumitru Dragomir, presedinte LPF.

23 iunie 2008

In data de 23 iunie, Comisia de Apel a mentinut decizia dictata de Comisia de Disciplina in cazul "Valiza".

3 iulie 2008

Curtea de Arbitraj (CAF) a decis sa anuleze sanctiunile dictate impotriva Stelei de curtile inferioare, Curtea de Disciplina si Curtea de Apel, pentru cazul "Valiza", astfel ca formatia din Ghencea nu mai este sanctionata cu 7 puncte. De asemenea, CAF a redus suspendarea de 2 ani dictata impotriva lui Gigi Becali la doar sase luni. Omul de afaceri a ramas insa cu amenda de 200.000 de lei.

Decembrie 2008

Gigi Becali a fost trimis in judecata in dosarul "Valiza", omul de afaceri fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi in judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.

23 februarie 2009

Comitetul Executiv al FRF a hotarat ca premierile echipelor din Liga 1 sa fie interzise, acestea fiind considerate neregulamentare. "Mie imi convine ca s-a trimis acest caz la Comisia de Disciplina si se va judeca dupa regulamentul nou, unde premierea nu mai este considerata coruptie. Cand e vorba de coruptie, nu mai poti sa mai faci nimic, ca mai schimbam ceva in regualment sau mai fentam ceva. Acolo e clar, puscarie, retrogradare, excludere din Europa" - Gigi Becali , patron Steaua.

18 iulie 2011

"Un oficial al Stelei (nr. Gigi Becali ) a declarat ca a trimis valiza la Cluj pentru premiere. In regulamentele noastre, acest lucru este interzis, totul intra sub incidenta FIFA. Pe noi nu ne intereseaza partea civila. Pe linie sportiva putem lua masurile care se impun", a declarat Dumitru Dragomir, presedintele LPF, in legatura cu redeschiderea cazului "Valiza".