Cu trei ani inainte de Cupa Mondiala din 2014 se da startul rundelor preliminarii ale turneului final. Cu putini spectatori in tribuna, cativa reporteri si nicio camera de filmat se va disputa primul din cele 832 de partide din calificari, intre Monterrat si Belize, insa cum acestea sunt unele dintre cele mai slabe echipe din lume, doar un miracol ar face ca una din ele sa ajunga in Brazilia.

Trofeul Cupei MondialeFoto: Agerpres

832 de partide sunt programate in toate cele sase confederatii FIFA pentru a stabili cele 31 de selectionate ce se vor alatura gazdei Brazilia la Mondialul din 2014. Primele runde preliminarii se vor disputa in America Centrala si de Nord, regiunea Carraibe (CONCACAF) si in zona Asia, in lunile iunie si iulie.

Echipe ca Montserrat, Belize, Republica Dominicana, Bahamas, Aruba sau Anguila se vor infrunta in aceasta perioada in faza preliminariilor CONCACAF, castigatoarele urmand a se alatura celorlalte 19 selectionate din aceasta confederatie ce au locul asigurat in grupe. Din aceste 24 de echipe, doar trei vor ajunge la Mondialul din Brazilia.

Montserrat si Belize, doua dintre cele mai slabe nationale din lume, se intalnesc miercuri, in debutul rundei preliminare pentru Cupa Mondiala din 2014. Meciul va avea loc pe teren neutru, pe Ato Boldon Stadium din Couva (Trinidad) deoarece stadionul celor din Montserrat nu este conform standardelor internationale, in timp ce returul se va disputa duminica, in Belmopan, Belize.

Cu 0 puncte in ierarhia FIFA, Montserrat ocupa ultimul loc in clasament, alaturi de state ca San Marino, Anguila, Samoa Americana sau Papua Noua Guinee. Cu doar doua victorii obtinute in toata istoria sa, Montserrat si-a dobandit titulatura de "cea mai proasta echipa din lume" in 2002, cand a fost invinsa de Bhutan cu 4-0.

In 2010, nationala din Montserrat a jucat doar trei meciuri oficiale in Cupa din Carraibe, pierzandu-le pe toate: 0-7 cu St. Vincent si Grenadine, 0-5 cu Barbados si 0-4 cu St. Kitts si Nevis. Adversara sa din primul meci, Belize, este mai bine cotata. Numarul 172 in lume, Belize are chiar si o "tentativa" de campionat profesionist, cu opt echipe inscrise.

Cele doua adversare ce dau startul preliminariilor pentru Mondialul din 2014 s-au mai intalnit in calificarile pentru Mondialul din Africa de Sud, Belize castigand atunci cu 7-1. Cum fotbalul din aceste state este jucat la nivel de amatori si niciuna nu a trecut vreaodata de preliminariile regionale, calificarea lor la Mondialul din Brazilia este aproape imposibila. Sansele minime de calificare nu le taie insa avantul celor doua selectionate. "Sunt doar mandru ca pot sa-mi reprezint tara", a declarat Clifford Joseph, jucator in nationala din Montserrat, potrivit FIFA.

Selectioner si capitan al Montserrat, Kenny Dier, este increzator ca echipa sa va putea obtine a treia victorie din istorie: "Jucatorii din Belize sunt mult mai eperimentati, dar noi avem sanse bune de calificare deoarece ne-am intarit cu jucatori ce evolueaza in Marea Britanie si Australia". Aceeasi speranta se intalneste si in echipa adversa: "Suntem increzatori ca vom castiga, cu toate ca nu stim nimic despre echipa adversa", a declarat Shane Orio, jucator al nationalei din Belize.

In celelalte runde preliminare din CONCACAF se vor intalni: Anguilla - Republica Dominicana; Insulele Virgine Britanice - Insulele Virgine Americane; Aruba - St.Lucia si Bahamas - Insulele Turks si Caicos.