Noi informatii apar in scandalul meciurilor trucate ce a izbucnit in fotbalul italian. Dupa ce in urma cu o saptamana zeci de persoane au fost arestate pentru implicarea in aranjarea meciurilor din Serie B si Lega Pro, un martor cheie din ampla ancheta a autoritatilor de la Cremona a numit si cinci echipe din Serie A ce ar putea fi implicate, informeaza presa italiana. Printre partidele suspecte se afla si Genoa - Roma, meci in care gazdele au revenit de la 0-3 si s-au impus cu 4-3.

Martorul cheie, Marco Pirani (55 de ani), fost responsabil al sectorului de tineret de la Ancona, a fost interogat vineri de catre procurorii din Cremona, aratand cu degetul spre cinci echipe din Serie A. Arestat in urma cu o saptamana, alaturi de alte persoane implicate in acest scandal, Pirani a rostit numele a cinci echipe din prima liga ce ar fi protagonistele unor partide la care au fost inregistrate cifre anormale la pariuri.

AS Roma, Lecce, Cagliari, Fiorentina si Genoa sunt cele cinci echipe numite, insa nu se stie inca ce probe are Pirani pentru a sustine afirmatiile, el urmand a fi din nou interogat in cursul zilei de luni. Niciuna dintre echipele mentionate nu este insa pe lista celor 18 partide investigate de catre autoritatile de la Cremona.

O partida asupra careia exista suspiciuni este Genoa - Roma, scor 4-3, gazdele castigand dupa ce au revenit de la 0-3. Marco Paoloni, portarul echipei Benevento, este una dintre persoanele arestate saptamana trecuta si intr-una din interceptarile telefonice ar fi spus "Pariati. Tocmai am vorbit cu De Rossi". Desi apare numele mijlocasului Romei, Danielle De Rossi, procurorul Roberto Di Martino a precizat ca jucatorul nu este implicat in investigatie, el nefiind prezent pe teren la acea partida.

O companie austriaca de pariuri s-a aratat dispusa sa colaboreze cu autoritatile italiene, urmand a le furniza o lista cu meciurile suspecte. Oficialii firmei au mentionat ca partida Genoa - Roma nu a inregistrat un flux anormal de pariuri si ca nu face parte din lista neagra ce va fi furmizata autoritatilor italiene.

"Acest meci nu este pe lista noastra. Au fost cateva iregularitati, dar nu vorbim de o partida fundamentala in ceea ce priveste nivelul pariurilor. A fost ceva, dar nu la nivelul unui meci din Serie B cu sume de 20 de milioane de euro", a declarat Giovanni Gentile, reprezentant al respectivei companie de pariuri.

Numele Serie A apare si intr-o conversatie intre fostii jucatori Mauro Bressan si Antonio Bellavista (ambii arestati), cei doi facand referire la "o persoana importanta cu care au mai lucrat pentru meciurile trucate din Serie A".

Sute de mii de euro sunt pariate pe fiecare meci trucat si, desi inca nu se stie de unde provin acei bani, anchetatorii nu exclud varianta "spalarii de bani". Procurorii din Bari ancheteaza deja grupurile mafiote ce se pare ca pariaza sume imense pe meciurile de fotbal cu bani proveniti din traficul de droguri.

Anchetatorii spera sa afle mai multe detalii de la alti doi indivizi arestati: Antonio Bellavista, fost jucator la Bari, si portarul de la Benevento, Marco Paoloni. Cel din urma este supectat ca ar fi pus somnifere in sticlele cu apa ale coechipierilor pe cand activa la Cremonese, inaintea unui meci cu Paganese din Lega Pro pe care gazdele tot l-au castigat pana la urma cu 2-0. Oficialii clubului Cremonese au fost laudati de anchetatori, dupa ce au alertat autoritatile ca cinci jucatori s-au simtit rau dupa meci.

Portarul este suspectat si ca ar fi implicat intr-un blat din Serie A care nu a decurs conform asteptarilor. Este vorba despre partida dintre Inter Milano si Lecce, castigat de Inter cu 1-0. Se pare ca fostul jucator Giusseppe Signori (arestat si el saptamana trecuta) si alte persoane au pariat 150.000 de euro ca vor fi inscrise cel putin trei goluri in acel meci si l-au platit pe Paoloni sa se asigure ca asa se va intampla. Intr-una din interceptarile telefonice, o persoana il ameninta pe Paoloni dupa meci, cerandu-i sa-i inapoieze 13.000 de euro. Cu o zi inainte, Paoloni reusise sa aranjeze un meci intre Benevento si Pisa, meci pe care echipa sa l-a castigat cu 1-0.

Un alt meci suspect este Brescia-Bologna, scor 3-1, disputat la inceputul lunii aprilie din acest an. Cu trei zile inainte de meci, o agentie de pariuri a inregistrat un flux dublu fata de cel pentru derby-ul din Milano, ce s-a jucat in aceeasi zi. Toate pariurile mizau pe o victorie lejera a Bresciei, iar fluxul a fost atat de neobisnuit incat agentia a suspendat pariurile pentru aceasta partida. De asemenea, aceeasi agentie a suspendat pariurile pentru meciul Sampdoria-Chievo, pariorii mizand pe un egal, ceea ce s-a si intamplat.

"E evident ca avem de-a face cu o operatiune ce e in derulare de mai multi ani. Acest lucru poate fi dedus din modul relaxat cu care grupul influenteaza rezultatele meciurilor in fiecare saptamana" a mentionat magistratul Guido Salvini.

Federatia Intaliana de Fotbal a deschis si ea o ancheta in acest caz, bazandu-se pe informatiile primite de la procurorii de la Cremona.

Cum erau rasplatiti fotbalistii ce erau dispusi sa aranjeze meciuri:

Serie A: 400.000 de euro pe meci (bani ce erau impartiti intre jucatori)

Serie B: 120.000 de euro pe meci

Lega Pro: 50.000 de euro pe meci